Wageningse binnenstad krijgt historische straatnaamborden terug


<p>Straatnaambord Hoek Hoogstraat/Nieuwstraat rond 1900 &nbsp;Coll. Bart van Aller</p>

Straatnaambord Hoek Hoogstraat/Nieuwstraat rond 1900  Coll. Bart van Aller

(Foto: )

Wageningse binnenstad krijgt historische straatnaamborden terug

In het kader van het programma ‘Aan de slag met de Binnenstad’ is een vliegende start gemaakt met het vervangen van 23 straatnaamborden binnen de Wageningse vesting.

Op initiatief van inwoner Bart van Aller in samenwerking met de SOW (Stichting Ondernemersfonds Wageningen) is gekozen voor het prachtige type emaillen straatnaambord zoals dat rond 1900 overal in de Wageningse binnenstad te zien was en waarvan er slechts enkele exemplaren bewaard zijn gebleven.

Door de jaren heen zijn de borden vervangen door borden in verschillende stijlen. De nieuwe ‘oude’ borden passen niet alleen beter bij het historische karakter van het oude centrum maar zijn ook nog eens duurzamer.

Fabricage

Het lettertype op de oude borden bleek geen bestaand font te zijn. Bart Oost uit Kampen, die eerder ook de restauratie van twee oude muurreclames in de stad voor zijn rekening nam, is erin geslaagd om met behulp van de oude borden het oude Wageningse lettertype te reconstrueren.

Het 125 jarig bedrijf Langcat Emaille uit Laag-Soeren heeft vervolgens op ambachtelijke wijze de borden zo precies mogelijk nagemaakt.

De stalen platen worden eerst op maat geknipt, gebold en gepolijst. Dan worden ze in de kenmerkende azuurblauwe kleur gespoten dat wordt ingebrand in een oven bij 820ºC. Daarna wordt de tweede crème witte laag opgebracht en wordt het overtollige poeder weggeveegd met behulp van een soort stomp penseel waarna het nog een keer in de oven gaat. Dit is zeer arbeidsintensief.

In eerste instantie is ervoor gekozen om de borden in het kernwinkelgebied te vervangen, dit kan mogelijk uitgebreid worden naar de hele binnenstad. Het versterken van het historische stadsbeeld van Wageningen draagt bij aan de toeristische aantrekkingskracht van onze stad.

Programma ‘Aan de slag met de Binnenstad’

In dit programma werken inwoners, ondernemers, studenten en de gemeente samen aan initiatieven die de binnenstad levendig en aantrekkelijk maken en houden.

Heeft u een idee voor of over de binnenstad? Dan horen wij dat graag! Meer informatie is te vinden op de website www.binnenstadwageningen.nl of facebook Binnenstad Wageningen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden