Er komt weer rook uit de schoorsteen


Lucas Janssen is op woensdag en zaterdag in de smederij te vinden. (foto: Kees Stap)
Lucas Janssen is op woensdag en zaterdag in de smederij te vinden. (foto: Kees Stap)

Er komt weer rook uit de schoorsteen

Er komt weer rook uit de schoorsteen van Steenfabriek De Bovenste Polder. Waar tot 1965 de bakstenen gebakken werden, is sinds vorig jaar Lucas Janssen actief als smid. In zijn smederij stookt hij op het vuur hoog op.

Door Kees Stap

Wageningen – Hoewel zijn overgrootvader al smid was, weet Lucas niet precies meer waarom hij gegrepen werd door het ambacht. “Misschien omdat ik in 1982 al mijn lasdiploma haalde bij meester Van Schalkwijk op de technische school aan de Churchillweg. Al jaren maak ik op vakantie en tijdens fietstochten foto’s van mooi siersmeedwerk. Denk aan de prachtige hekken met repeterende patronen in de grote kerken in Zuid-Europese landen. Twee jaar geleden besloot dat ik zelf aan de slag wilde en ben ik een cursus smeden gaan volgen.”

De cursus beviel zo goed dat Lucas nadacht over zijn eigen smederij. “Ik ben gaan kijken waar dat zou kunnen en de voormalige steenfabriek in de Wageningse uiterwaarden stond bij mij op nummer 1. Tot mijn grote geluk kon ik er inderdaad terecht en kon ik zelfs nog gebruik maken van het oude afvoerkanaal van de schoorsteen. Vorig jaar ben ik daadwerkelijk begonnen onder de naam Smederij Janssen en zonen. Een knipoog naar het oude ambacht, die naam past daarbij. Ik had er geen verdere bedoeling mee, maar het is wel heel leuk dat mijn jongste zoon nu af en toe komt helpen.”

Lucas ziet zijn smederij vooral als een grote hobby. Het is een mooie uitlaatklep naast zijn werk in de ICT. “Daarom ben ik hier op woensdag en zaterdag actief. Ik kan mij dan helemaal verliezen in de techniek en de vormgeving van het smeedwerk. Ik hou me bezig met het maken van smeedwerk tot één vierkante meter. Denk aan traliewerk voor ramen, pannenrekken en onderzetters, gereedschap voor de houtkachel, haken voor de balkonbar of een vuurkorf. Ik leer elke keer nog bij, ik noem mijzelf een beginnend smid. Als mensen iets bij me bestellen breng ik de materialen in rekening en een bescheiden vergoeding voor de uren. Ik hoef er niet van te leven.”

De oude steenfabriek is niet alleen praktisch een prima plek, Lucas is ook verzot op de mooie omgeving. “Het is al een genot om hier naar toe te rijden en het uitzicht op de rivier is geweldig. Wat ik ook heel leuk vind, zijn de wandelaars die langskomen. Afgelopen zomer kwamen zij regelmatig een kijkje nemen als ik bezig was. Als in de loop van dit jaar de coronamaatregelen het weer toelaten, staat bij mij de deur letterlijk en figuurlijk open. Dat namelijk levert hele mooie contacten op. Zo heb ik Jan Cornelissen leren kennen. Hij woont nu op de Veerweg en was vroeger ook parttime smid. Van hem heb ik een flink gedeelte van het gereedschap kunnen overnemen en hij heeft mij ook door hem gemaakt smeedwerk geschonken.”

www.smederijwageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden