Het Piriformis syndroom uitgelegd [aangeboden door brein-medicijn.nl]


Foto:
aangeboden door brein-medicijn.nl

Het Piriformis syndroom uitgelegd

Misschien heb je wel eens gehoord van het piriformis syndroom, maar weet je niet precies wat het is en wat mensen ervaren met dit syndroom. In dit artikel leggen wij uit wat het syndroom is en wat de oorzaken en klachten zijn.

De piriformis spier is een spier die zich bevindt in het gedeelte van ons staartbeen tot de kop van het bovenbeen. Deze spier is diep gelegen in de bil en loopt van het stuitje (sacrum) naar de kom van de heup, dit wordt ook wel de femur genoemd.

De functie van deze spier is dat je je bovenbeen naar buiten kunt draaien om de bekken en de heup tijdens het hardlopen of rennen te stabiliseren, maar ook tijdens het ‘gewoon’ lopen.

Door ons been loopt ook de grote beenzenuw, ook wel de ischias zenuw genoemd, deze zenuw loopt direct onder/langs de piriformis spier, die aan de achterkant van het been loopt. Deze twee hebben met elkaar te maken.

Wat zijn de oorzaken en klachten bij een blessure aan de piriformis spier? 

Een diagnose van het zogenaamde piriformis syndroom, wordt vaker bij vrouwen gesteld dan bij mannen, de leeftijdsgroep van de vrouwen waar het het vaakst voorkomt, is tussen de 30 en 40 jaar.

De klachten die voorkomen bij het syndroom zijn:

  • Klachten of pijn in de bilstreek
  • Klachten tijdens het fietsen of hardlopen
  • Pijn tijdens het zitten
  • Klachten of pijn vanuit de bilstreek, heup, richting de bovenbeen, knieholte, kuit en voet.
  • Pijn tijdens het naar binnen draaien van de heup
  • Verergerde pijn na het zitten, lopen of rennen

De oorzaken van deze klachten kunnen komen door de verkorting van de piriformis spier, of hoge spanning op de piriformis spier, verdikking van de spier of een ontstoken piriformis spier.

Deze oorzaken zouden kunnen ontstaan uit het sporten met een verkeerde houding, te lang in een bureaustoel zitten, trauma bij het vallen op de billen, verkeerde spierbalans, hernia’s, artrose etc.

Een andere oorzaak kan zijn dat de klachten ontstaan door de gehele ischiaszenuw. Als klachten hieruit ontstaan is dat zeer pijnlijk. Er zijn verschillende behandelmethodes om de klachten te verlichten bij de piriformis spier, echter is het nog niet mogelijk om deze klachten compleet te genezen. De klachten kunnen dus terugkomen, maar met de juiste behandelmethode, is de kans daarop aanzienlijk kleiner!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden