Energie vergelijken levert gemiddeld ruim 300 euro op [aangeboden door de consumentenbond]


Foto:
aangeboden door de consumentenbond

Energie vergelijken levert gemiddeld ruim 300 euro op

Nederlandse woningbezitters kunnen gemiddeld ruim 300 euro besparen op de energiekosten, wanneer zij overstappen naar een andere energieleverancier. Deze besparing geldt op jaarbasis. Het blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die energie vergelijken bij verschillende leveranciers makkelijker maakt. De website toont een handige tool, waarmee je snel kunt vergelijken welke energieleverancier jou het beste aanbod doet. Je kunt het energiecontract vervolgens rechtstreeks vanuit deze tool afsluiten. Wel zo makkelijk!

Van een vast naar een variabel tarief

Is het jou al eens opgevallen dat de energiekosten plotseling sterk toenamen? Het kan het gevolg zijn van een contract, waarbij het tarief is overgegaan van vast naar variabel. Dit gebeurt automatisch op het moment dat de looptijd van het contract verstreken is. Het contract wordt in dat geval weliswaar voor je verlengd, maar niet langer tegen het vaste tarief wat bij het afsluiten hiervan is afgesproken. Het maakt dat je vaak duurder uit bent. Een energieleverancier kan haar tarieven tweemaal per jaar aanpassen. Door tijdig over te stappen naar een andere energieleverancier voorkom je dat de maandlasten plotseling flink toenemen.

 Overstappen met een energiecontract voor meerdere jaren

Een van de redenen dat consumenten vaak vergeten te kijken naar de energietarieven bij verschillende leveranciers, is het feit dat een contract doorgaans voor meerdere jaren wordt afgesloten. Het maakt dat consumenten het contract vaak vergeten en hier niet meer naar omkijken. Zonde, want ook tijdens de looptijd van een contract voor meerdere jaren is het mogelijk om over te stappen. Je betaalt in zo’n geval weliswaar een boete, maar deze wordt over het algemeen vergoed door de nieuwe energieleverancier. Het is vaak een onderdeel van de aanbieding die zij nieuwe klanten doen.

 Tip: vergelijk energieleveranciers niet alleen op basis van het tarief wat ze je aanbieden. Kijk ook eens naar de duurzaamheid van de stroom die deze leveranciers verkopen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden