Wethouder Maud Hulshof: “Ook al voelt het misschien anders, je staat er niet alleen voor”


Foto:

Wethouder Maud Hulshof: “Ook al voelt het misschien anders, je staat er niet alleen voor”

Daar gaan we weer, dacht wethouder Maud Hulshof toen duidelijk werd dat de tweede coronagolf er aan kwam. “We hadden net zo’n mooie zomer achter de rug. We konden weer op het terras zitten en er waren veel leuke activiteiten in de stad. De komst van de tweede lockdown was een grote tegenvaller en daarom extra pittig om mee te maken. Ik realiseerde me opnieuw dat dit voor veel ondernemers en inwoners onzekere tijden oplevert. Wanneer gaat het eindigen, dat is ongetwijfeld de vraag die veel mensen nu bezighoudt.”


WAGENINGEN - Ondanks die zorgen blijft Hulshof wel optimistisch. “Ik ben nu heel blij dat het vaccin er is. Maar net als veel mensen vraag ik me ook af of het inenten allemaal niet wat sneller kan. Daar hebben wij als bestuurders van de stad echter geen invloed op. Wij doen wat we kunnen om onze stad en onze inwoners zo goed als het kan door de crisis te helpen. En om klaar te zijn als alle beperkende maatregelen zijn afgelopen.”


Steun voor ondernemers

Als wethouder economie hoort en ziet Hulshof hoe zwaar ondernemers het hebben. “Als je zelf geen ondernemer bent, kun je je bijna niet voorstellen wat zij afgelopen jaar allemaal voor de kiezen hebben gekregen. Al die coronamaatregelen die ze moesten nemen in hun zaak, enorme omzetverliezen en nu weten ze nog steeds niet wanneer deze crisis afloopt. Voor veel ondernemers is het dan ook lastig om positief te blijven en een goede toekomst voor hun bedrijf te zien. Om hen te helpen heb ik ze vorige week een brief gestuurd om te laten weten dat wij er ook voor hen zijn. We willen hen een hart onder de riem steken en in de brief gaven we aan van welke ondersteunende regelingen zij gebruik kunnen maken.”Binnenstad krijg voorrangExtra aandacht wil Hulshof daarbij geven aan de binnenstad. Dat vindt zij belangrijk voor zowel de ondernemers als de inwoners en de bezoekers. “We maken samen met de winkeliers en de horeca plannen om er voor te zorgen dat het centrum een bruisende, gezellige plek blijft. Zo willen we kijken of we werkzaamheden in de binnenstad gaan versnellen. Deze tijd grijpen we ook aan om samen met de ondernemers de website www.proefwageningen.nl te vernieuwen. Bewoners en bezoekers van onze stad moeten ook online sneller kunnen vinden wat er in Wageningen allemaal te beleven valt en geïnspireerd raken om hier vrije tijd door te brengen. De restaurants, koffietentjes en cafés krijgen, zodra ze weer open mogen, net als in het voorjaar de mogelijkheid om ruimere terrassen te plaatsen. Samen met lokale kunstenaars hebben we een cultuurproject voor de binnenstad opgezet. Zodra het kan en mag zijn de resultaten daarvan te zien. We hebben samen met de ondernemers geregeld dat er vanaf deze week vier winkels in de stad open zijn waar iedereen zijn bestellingen van alle andere winkels kan afhalen. Zo zijn we constant bezig om te kijken wat kan en mag om onze ondernemers te ondersteunen. Zowel op de korte als de lange termijn.”


Kom op met je ideeën

Hulshof roept iedereen met goede ideeën op om die bij haar te melden. “Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, dus kom maar op. Zolang de binnenstadswinkel gesloten is, hou ik mijn wekelijkse spreekuur elke woensdag van 11.00 tot 12.00 uur online. Wie hier gebruik van wil maken kan een mailtje sturen naar binnenstad@wageningen.nl.”


Omscholen en bijscholen is belangrijk

In Wageningen ziet Hulshof de werkloosheidscijfers nog niet oplopen. Maar als wethouder verantwoordelijk voor werk en inkomen maakt zij zich wel zorgen over de nabije toekomst. “Veel bedrijven worden nu nog overeind gehouden door de steunpakketten van de overheid. Maar wat gebeurt er als de crisis nog langer duurt, of als de steunpakketten stoppen? Daarom zetten we nu in de regio al vol in op omscholen en bijscholen van mensen. Bijvoorbeeld door het leerwerkloket FoodValley. Daar worden mensen bijgeschoold naar werk waar nu wel veel vraag naar is. Denk aan de zorg, de ICT, hoveniers, orderpickers in een magazijn. Werknemers en werkgevers die interesse hebben kunnen informatie vinden op de website foodvalley.lerenenwerken.nl.”


Vraag hulp als het nodig is

Tot slot drukt Hulshof ondernemers en inwoners op het hart om contact te zoeken met de gemeente als ze problemen hebben. “Schroom niet om hulp te vragen, wij zijn er voor onze inwoners en ondernemers, juist ook in deze moeilijke coronatijd. Ook al voelt het misschien niet zo, je staat er niet alleen voor. We denken graag mee, of kunnen wellicht de weg wijzen naar andere instanties die kunnen helpen. Neem dus contact op via corona@wageningen.nl.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden