Aftellen naar digitale 4 en 5 mei


<p>Burgemeester Geert van Rumund (l) en Toon van Asseldonk (r) bij de aftelklok op het 5 Meiplein.</p>

Burgemeester Geert van Rumund (l) en Toon van Asseldonk (r) bij de aftelklok op het 5 Meiplein.

(Foto: )

Aftellen naar digitale 4 en 5 mei

Wageningen - Met het starten van een aftelklok bij Hotel De Wereld is het programma voor 4 en 5 mei gepresenteerd. Omdat publiek bij de meeste activiteiten waarschijnlijk niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, is het grootste deel van het programma digitaal.

Door Kees Stap

Toen vorig jaar alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding werden afgelast, was er goede hoop dat er dit jaar een herkansing kwam. Maar de afgelopen maanden werd duidelijk dat evenementen met publiek wederom niet realistisch waren. Daarom heeft de organisatie Wageningen45 hard gewerkt aan een alternatief programma om herdenken en vieren toch mogelijk te maken. Vorige week donderdag, 76 dagen voor 76 jaar bevrijding op 5 mei, werden die digitaal gepresenteerd.

Burgemeester Geert van Rumund is blij met de plannen: “Knap dat met dit programma, met alle vrijwilligers, partners en (lokale) initiatieven, Wageningen haar beste beentje voorzet en in deze moeilijke periode uitzoekt en uitvoert wat wél mogelijk is. Zo voert de Stad der Bevrijding haar opdracht uit om vrijheid te hoeden!”

Volgens Toon van Asseldonk, de voorzitter van Wageningen45, is het programma samengesteld rond het thema ‘Vrijheid, jij maakt het verschil. “We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsambassadeurs relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (nog steeds) onder druk staan. Dit is daarom hét moment om nieuwe generaties verschilmakers aan het woord te laten. In de avond van 4 mei worden in dit kader 14 verschilmakers gepresenteerd. In aanloop naar het ontsteken van het Nationaal Bevrijdingsvuur om middernacht vertellen zij hun verhalen die ook te zien zij bij de NOS en Omroep Gelderland. Na de bevrijdingsvuurceremonie brengen zij het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals door heel Nederland. Hoewel er dit jaar geen veteranen naar Wageningen kunnen komen, worden ze nauw betrokken bij het programma. Met een speciale brievenactie worden alle veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, in aanloop naar 5 mei bedankt door ruim 350 Wageningse scholieren. Een aantal van deze veteranen zijn op video te zien tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei, terwijl die brieven worden voorgelezen door de scholieren.

Daarna start in Wageningen, vanaf verschillende bijzondere locaties, het aangepaste Bevrijdingsfestival Gelderland, uitgezonden via Wageningen45 LIVE. In de ‘Muzikale Tour van de Vrijheid’ ontmoeten acht muziekmakers én acht verhalenvertellers elkaar bij iconische oorlogsmonumenten in Gelderland.

Het programma staat op www.Wageningen45.nl en is op 4 en 5 mei daar ook live te volgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden