Burgemeester Geert van Rumund: “Door je aan de maatregelen te houden, toon je je respect aan anderen”


Foto: Guy Ackermans | guy@ackermans.net

Burgemeester Geert van Rumund: “Door je aan de maatregelen te houden, toon je je respect aan anderen”

Wie burgemeester Geert van Rumund een beetje kent, weet dat hij graag contact maakt met de inwoners van de stad. Dat hij dat nu niet kan, vindt hij dan ook een van de lastigste dingen van de huidige situatie. “Een praatje op zaterdag in de stad, carnaval vieren samen met onze verenigingen, op bezoek bij een 60-jarig bruidspaar, een jubilerende sportclub feliciteren. Dat zijn allemaal zaken waar ik normaal gesproken enorm van geniet. Maar dat kan nu helaas niet.”

Door Kees Stap


Van Rumund heeft echter alle begrip voor de beperkende maatregelen. Hij roept iedereen dan ook op om zich daaraan te houden. “Je doet het niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor anderen. Voor je ouders of je opa en oma, maar ook voor mensen in de thuiszorg en mantelzorgers. Ook voor hen is het spannend om steeds weer risico’s te nemen. Ik vind het ten opzichte van hen respectloos als je je niet aan de maatregelen houdt.”


Een map met 25 onderwerpen

Waar houdt een burgemeester zich in tijden van corona mee bezig? Van Rumund haalt een grote stapel mappen tevoorschijn. “Dit zijn 25 onderwerpen die nu belangrijk zijn. De een wat actueler dan de ander en gelukkig worden sommige onderwerpen ook door de wethouders behandeld. En we worden hierin fantastisch ondersteund door de ambtenaren, de politie en de brandweer Maar als burgemeester ben je er in crisistijden wel verantwoordelijk voor dat alles goed wordt opgepakt.”


Niet bekeuren, maar uitleggen

Een belangrijk onderwerp is de openbare orde. Volgens Van Rumund houden de Wageningers zich over het algemeen goed aan de voorschriften. “Dat was vorig jaar al het geval en dat is gelukkig zo gebleven. Zo hebben we sinds het invoeren van de avondklok weinig bekeuringen hoeven uit te delen. Dat vind ik ook helemaal niet belangrijk, het gaat er om dat mensen zich aan de regels houden. Door die uit te leggen en mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid houden we dat goed in hand. We moeten daarbij constant kijken wat er kan en mag. Bijvoorbeeld bij het schaatsen van anderhalve week geleden. Aan de ene kant fijn dat mensen buiten actief konden zijn en weer eens konden genieten. Maar we probeerden wel in de gaten te houden dat de groepen niet te groot werden en dat iedereen afstand hield. Maar ook hier is alles over het algemeen goed gegaan.”


Met eigen ogen controleren

Van Rumund maakt zelf met enige regelmaat een ronde door de stad. “Samen met de Boa’s en andere ambtenaren kan ik dan met eigen ogen zien of alles nog veilig verloopt. Zo hebben we twee weken geleden geconstateerd dat de winkeliers het afhalen via click and collect goed geregeld hebben. We zagen wel dat de beschildering van het eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat vager werd, dus dat is opnieuw gebeurd.”


Aanpak eenzaamheid

Waar Van Rumund zich ook persoonlijk mee bezighoudt, is de eenzaamheid onder studenten en jongeren. “Samen met de universiteit, het Startpunt, Idealis en de studentenverenigingen proberen we die problemen aan te pakken.
Er is ook veel contact met andere studentensteden. Een voorbeeld van de resultaten van die samenwerking zijn bijvoorbeeld de diverse maatjesprojecten. Maar ook Wageningen Wandelt, dat vorige week van start is gegaan, is een initiatief dat hierbij past. Samen met een onbekende ga je een mooie wandeling maken door en langs onze stad. Deze activiteit is trouwens ook prima geschikt voor onze oudere inwoners. Ik wil iedereen er ook nog aan herinneren dat je nog steeds contact op kunt nemen met Coronahulp Wageningen. Zoek je een luisterend oor, heb je boodschappenhulp nodig, heb je oppas nodig? Wat ook je probleem is, bel naar 0317-413088, of mail naar coronahulp@welsaam.nl.”


Sport en cultuur ook na corona

Hoewel Van Rumund soms aan het begin van zijn werkdag niet weet wat er allemaal voorbij gaat komen, vindt hij het ook belangrijk om alvast na te denken over de periode na corona. “Wij willen bijvoorbeeld dat de sport en de culturele voorzieningen ook na corona nog bestaan. Daarom doen we als gemeente wat we kunnen om hen overeind te houden. Ik kijk trouwens vol bewondering wat zij binnen de beperkte mogelijkheden nog wel organiseren. Zo kunnen kinderen en jongeren mede dankzij Sportservice, Solidez, de bblthk en THUIS deze week tijdens de voorjaarsvakantie zowel fysiek als digitaal meedoen met sportieve en culturele activiteiten.”


Verkiezingen kunnen veilig

Volgende maand zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Van Rumund stelt dat die wat hem betreft in Wageningen veilig volgens de regels gehouden kunnen worden. “We hebben instructies vanuit Den Haag ontvangen en kunnen daaraan voldoen. Om iedereen veilig te kunnen laten stemmen zijn er behalve op woensdag 17 maart, ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart drie stembureaus open: de Grote Kerk op de Markt, de Vakschool Rijn IJssel aan de Marijkeweg en de Vredehorst in de Tarthorst. Om rekening te kunnen houden met de 1,5 meter afstand maken we op 17 maart gebruik van veel nieuwe locaties. Voor de bezetting van de stembureaus en voor het tellen van de stemmen ’s avonds zijn extra mensen nodig, die hebben we gelukkig ook kunnen vinden.”


Licht aan het eind van de tunnel

Op 1 juni neemt Van Rumund definitief afscheid als burgemeester. Het is maar zeer de vraag of alle beperkingen dan voorbij zijn. “Nu er steeds meer gevaccineerd gaat worden, komt er licht aan het eind van de tunnel. We moeten met zijn allen nog even volhouden en ons aan de maatregelen houden. Zelf blijf ik ook gemotiveerd om de schouders er nog een tijdje onder te zetten. Het kost veel energie, maar ik vind het eervol dat ik vorig jaar ben gevraagd om langer te blijven. En dan hoop ik dat ik na 1 juni samen met al die andere Wageningers weer kan genieten van een drankje op een terras, een mooie film in de bioscoop of een concert ergens in de stad.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden