Foto:
aangeboden door Qpall

Duurzaam ondernemen met jouw restaurant

De horecabranche heeft veel impact op onze planeet. Als restauranteigenaar wil je je klanten altijd de beste ervaring geven. Dit kan natuurlijk zorgen dat je vaste gasten krijgt, je werknemers fooi ontvangen en je iemand een mooie tijd bezorgt. Vaak heeft dit wel een negatieve impact op het milieu. Denk aan de vleesindustrie waar een hoop vlees ingekocht wordt door restaurants. Dit gebeurt vaak in grote hoeveelheden. Of bijvoorbeeld alle broeikasgassen die vrijkomen bij veeteelt en het water dat wordt verbruikt. Hoe kun je als restaurant toch duurzaam ondernemen?

Duurzaam vervoeren 

Waarschijnlijk heb je, zoals vrijwel iedereen, een hoop kruiden en andere producten die je vanuit een ander continent moet vervoeren. Er gaat een heel proces vooraf voordat producten aankomen bij een restaurant. Dit zorgt voor de grootste vervuiling. Denk alleen al aan de CO2-uitstoot. We kunnen dit duurzamer aanpakken:

  • Gebruikte kunststof pallets tijdens het vervoeren; 
  • Meer lokaal produceren;
  • Materialen zoals wegwerpplastic en rietjes niet meer gebruiken.

Zo kunnen we nog een lange lijst maken met wat er beter wel en niet gebruikt kan worden. Zo komen we erachter dat het makkelijker is dan het lijkt. Met een simpele stap zoals composteerbare verpakkingen kom je al een heel eind. Je kunt hier ook een stappenplan maken om te kijken welke mogelijkheden direct uitvoerbaar zijn en welke een lange termijn proces zijn. 

  1. Optimaliseer je voorraadbeheersystemen 

Een van de grootste boosdoeners is dat restaurants te veel voorraad bestellen waardoor er meer afval en verspilling is. Dit is natuurlijk onnodig en het is zeker mogelijk om dit deels te beperken. Dit komt omdat restaurants werken met voorspellingen. Voorspellingen hoeveel gasten er per dag langskomen en hoeveel er ongeveer nodig zal zijn. Je wilt dan ook als restaurant niet te weinig maar liever te veel willen. Door een goed voorraadbeheersysteem te gebruiken kun je een hoop afval en verspilling voorkomen. 

  1. Energiebesparend apparatuur

Ook in het restaurant zelf kunnen we duurzamer werken. Een restaurant verbruikt niet alleen veel water en voedsel, maar ook energie. Denk aan voedselbereiding, gast comfort en verlichting. Al deze apparaten kunnen vervangen worden door energie- en waterzuinige varianten om allereerst de ecologische voetafdruk te verkleinen maar ook om geld te besparen. Veel mensen denken dat duurzaam gelijk staat aan duur. Dit is zeker niet het geval. Op de lange termijn zul je altijd geld besparen en er worden steeds meer voordelen aangeboden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden