‘Onze toekomstdroom? Samen een eerste team trainen’


<p>Reza (links) en Amir Banzadeh, broers, maar ook elkaars beste vrienden, hebben mooie voetbaldromen. Foto: Dick Martens</p>

Reza (links) en Amir Banzadeh, broers, maar ook elkaars beste vrienden, hebben mooie voetbaldromen. Foto: Dick Martens

‘Onze toekomstdroom? Samen een eerste team trainen’

Passie, ambitie, de liefde voor het spel, maar vooral plezier. Allemaal ingrediënten die de echte voetballiefhebber kenmerkt. Zijn die dan ook nog eens allemaal gebundeld in één persoon, dan wordt een gesprek een monoloog vol vuur, anekdotes en mooie herinneringen. Zitten er dan, in het geval van de gebroeders Reza en Amir Banzadeh, twee van dergelijke liefhebbers tegenover je, dan wordt het zelfs een strijd tegen de avondklok en laat je de geserveerde koffie koud worden.

Door Dick Martens

WAGENINGEN - De ontvangst is meer dan hartelijk, de koffie snel op tafel, om vervolgens, ‘in de hoogste versnelling’, deelgenoot te worden van de carrière van de gebroeders, die in 1993 vanuit Iran voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten in Zeist. Drie jaar later streken ze neer in Wageningen, waar ook direct de voetbalschoenen weer werden aangetrokken, want die passie was de broers in hun geboorteland al direct ingegeven door vader Banzadeh. ,,Hij is daar nog altijd een voetbalautoriteit, als voetballer en later ook als trainer van PAS Tehran FC, zeg maar het Ajax van Iran”, klinkt het met de nodige trots in beider stemmen. ,,Wij liepen daar al altijd met de bal aan onze voeten en dat doen we nu nog steeds.” De jeugdige voetballertjes meldden zich destijds bij SKV om na de gehele jeugd te hebben doorlopen al snel hun opwachting te maken in het eerste elftal. Daarna volgde een lange actieve carrière bij diverse clubs en op diverse niveaus. ,,Na SKV gingen we een jaartje voetballen bij RVW, een geweldige ervaring. Dat kwam vooral door Piet van Kerkhof, echt een geweldige trainer. Daar werden we ineens van jongetjes, echte mannen en dat heeft ons in ons verdere voetballeven, maar zeker ook in het dagelijks leven, echt verder geholpen.” Reza, inmiddels 44 jaar verdedigde daarna onder andere de kleuren van SV Houten, KSVO Vaassen, Kesteren, Lunteren en ONA ’53, terwijl Amir (41) actief was bij Candia ‘66, Valleivogels, WAVV, Lunteren en ONA ’53. ,,Inmiddels zijn we gestopt op het hoogste niveau en spelen nog lekker in het derde van ONA. Onze focus ligt nu vooral op het trainerschap.”

Maar ook daar verdiende het duo al de nodige naam en faam. ,,Ik trainde al de jeugd van WAVV”, legt Amir uit. ,,Ook heb ik de A1 van Fortissimo, WAVV 2, Excelsior Zetten, de A1 en het 2e, ONA A2 getraind en train ik nu het 2e van SKV en ga ik komend seizoen samen met Reza, die al 12 seizoenen bij ONA trainer is, ook de Onder 19 erbij doen. We zijn ook bezig om samen een voetbalschool te gaan beginnen bij ONA. Ja, de Banzadeh-voetbalschool. Hoe mooi is dat. Wij zijn naast broers, ook elkaars beste vrienden, kunnen met elkaar lezen en schrijven, maken samen plannen. We hebben beiden veel geleerd van trainers als Armand Mannen en André Hagen. Die ervaringen nemen we mee. Toch hebben we nog een ultieme droom en dat is samen een eerste elftal trainen. Dat gaat ons zeker lukken. Welke club wil nou niet trainers met zoveel passie?” De gulle lach is tekenend en mooi.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden