‘Het Goede Gevoel’ van Anna de Jongh


<p>Anna de Jongh met op de achtergrond Mark Groeneveld: &quot;Een mens is vele malen meer dan zijn beperking!&quot; (foto Jan Boer)</p>

Anna de Jongh met op de achtergrond Mark Groeneveld: "Een mens is vele malen meer dan zijn beperking!" (foto Jan Boer)

(Foto: )

‘Het Goede Gevoel’ van Anna de Jongh

Ze was nog maar drie dagen oude, toen ze een hersenbloeding kreeg. Het duurde ruim zeven jaar, voordat ze duidelijk leerde praten. Anna de Jongh (63) leeft met een handicap; ze is een blijmoedig mens. Ze woont zelfstandig. Dat wordt mogelijk gemaakt door haar persoonsgebonden budget (pgb). Van dat geld worden mensen betaald, die haar helpen met talloze handelingen, die ze zelf niet kan.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Door de hersenbloeding raakte ze bovendien spastisch: ze maakt op meest onverwachte momenten ongecontroleerde spierbewegingen. Om anderen te laten zien hoe zij met haar handicap prima in staat is om een positief leven te leiden, heeft ze een boek geschreven: ‘Het Goede Gevoel’. Dat deed ze met één vinger op haar ouderwetse typemachine. Op een computer lukte het haar niet. Anna heeft vijf jaar aan haar boek gewerkt. Met ‘Het Goede Gevoel’ wil ze laten zien, dat ze -gehandicapt en wel- op basis van haar pgb heel goed in staat is met veel hulp van andere mensen een gelukkig en fijn leven te leiden. “Natuurlijk heb ik mijn handicap, natuurlijk ben ik spastisch en heb ik mezelf daardoor af en toe niet onder controle. Maar ik voel me heerlijk vrij in mijn hoofd! Het leven is zó mooi; ik leef als een volwaardig mens ondanks voorspellingen vroeger, dat het slecht met mij zou gaan. Ik heb lang in tehuizen gewoond. Maar op mijn eenenveertigste ben ik helemaal in de maatschappij gestapt. Ik heb een aangepaste woning in Wageningen en dat bevalt me zó ontzettend goed!” vertelt Anna enthousiast. Ze heeft veel steun van Mark Groeneveld, die haar boek heeft voorzien van kleurrijke illustraties, allemaal blije juweeltjes. Mark (via een beeldverbinding aanwezig bij het gesprek) legt uit: “Anna heeft het schrijven nodig om zich in de maatschappij te bewegen. Dan wordt ze gezien. Het was voor haar altijd al een droom om zich op deze manier te uiten. Ik wilde voor haar een mooie voorkant van het boek maken, maar ze vroeg me om het hele boek te illustreren”. Anna vertelt in haar boek hoe ze omgaat met een spasme, met eenzaamheid, maar ook met hoe mensen naar haar kijken. In haar boek vraagt ze de lezer om een etmaal met haar mee te gaan en het leven van haar kant te bekijken. Tussendoor geeft Anna haar kijk op het leven. Mark: “Als je fietst met lekke banden worden je kuiten sterk… Op deze manier laat Anna zien, dat het niet over problemen hoeft te gaan, maar dat er veel mooie mogelijkheden en momenten zijn als je er maar oog voor wilt hebben. Het leven is vallen en opstaan. Nou, Anna valt letterlijk nogal eens!” In het boek overheerst het positieve gevoel, ook als je zoals Anna gehandicapt bent. Mark Groeneveld: “Anna is heel streng voor zichzelf, maar zeer inspirerend. Ze zoekt steeds naar het goede gevoel in haar omgeving”. Anna de Jongh: “Maar wat ik echt niet fijn vind, is hoe mensen vaak naar mij kijken. Dat vind ik heel vervelend. Een mens is vele malen meer dan zijn beperking!” Het boek is te verkrijgen via www.goedegevoelwordpress.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden