Foto:
aangeboden door lastechniek rijnmond

Wat is lassen nu echt?

Veel mensen denken te weten wat lassen is, maar als je vraagt wat het echt betekent en naar het proces dan blijkt het toch een stuk ingewikkelder te zijn dan men denkt. Waar is Böhler lasdraad voor bedoeld of wat zijn elektroden, het zijn zomaar een aantal vragen die we kunnen beantwoorden. Wil je materialen aan elkaar verbinden dan kun je dit door middel van lassen doen, door druk en warmte te gebruiken kun je twee materialen aan elkaar bevestigen. In met name de metaalbewerking wordt er veel gebruik van gemaakt, maar ook in en rondom het huis wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van verschillende lastechnieken.

Wat is een draad om te lassen?

Een Böhler lasdraad is een draad die je versmelt bij het lassen van twee elementen, je verbindt ze er als het ware mee. Zonder lasdraad is het ook onmogelijk om te lassen, de afmetingen, prijs en kwaliteit kunnen wel verschillen. Hierbij kun je niet direct aannemen dat een goedkope lasdraad ook per definitie minder van kwaliteit is. Je hebt de draden in verschillende materialen, zo heb je aluminium lasdraad, RVS lasdraad, gevuld lasdraad en universeel lasdraad. Wil je lassen zonder gas dan heb je gevulde lasdraad nodig, je gebruikt de gevulde draad in plaats van beschermgas uit een gasfles. 

Het lassen van aluminium

Wanneer je aluminium wilt gaan lassen heb je ook een aluminium Böhler lasdraad nodig, in de webshop zijn er verschillende soorten aluminium lasdraden te koop. De legeringen maken het onderscheid tussen de verschillende draden om te lassen, en lasdraad kan gelegeerd zijn met magnesium of silicum. Magnesium zorgt ervoor dat de las bestand is tegen roest, silicium is breed toepasbaar en kan je voor verschillende projecten gebruiken. Voor het lassen van aluminium heb je wel dubbele draadtoevoer nodig op je lasapparaat, ook de slangen moeten een kunststof binnenwerk hebben. Aluminium lassen wordt gedaan door een ervaren lasser, de hobbyklusser zal niet snel met dit materiaal aan het werk gaan.

Nieuwe technieken of?

Vaak wordt er gedacht dat lassen een nieuwe techniek is, niets is minder waar. De eerste sporen van het lassen komen al uit de Bronstijd, ook in het oude Griekenland en het Midden Oosten zijn er bewijzen gevonden dat lassen al een hele oude techniek is. Voor de constructie van ijzeren pilaren in New Delhi werd de techniek van het lassen al gebruikt, is 310 na christus is dit gebouw gebouwd. In de middeleeuwen waren de smeden eigenlijk al bezig met de technieken te ontwikkelen, een smid hamerde net zolang tot de twee materialen aan elkaar waren verbonden. In de  tijd werden wapens en harnassen gemaakt door de smit, daarna zijn de echte lastechnieken ontwikkeld die vandaag de dag ook nog gebruikt worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden