De lente komt er aan in het Arboretum


Volgens Dedde Smid staat het Arboretum na een paar mooie dagen volledig in bloei. (Foto: Kees Stap)
Volgens Dedde Smid staat het Arboretum na een paar mooie dagen volledig in bloei. (Foto: Kees Stap)

De lente komt er aan in het Arboretum

Tijdens een wandeling door het Belmonte Arboretum zie en hoor je dat de lente er aan zit te komen. De knoppen in de rododendrons staan op het punt van uitkomen en de merels en lijsters zingen het hoogste lied. Volgens directeur Dedde Smid zijn er nog een paar dagen mooi weer nodig om de tuin volledig tot bloei te laten komen.

Door Kees Stap

Wageningen – Op dat moment zal de botanische tuin aan de Gen. Foulkesweg weer honderden bezoekers per dag trekken. Het was altijd al een populaire plek, maar volgens Smid heeft zijn tuin in de coronatijd zijn bestaan als nooit tevoren bewezen. “Vorig jaar was het aanmerkelijk drukker. Veel mensen hebben ontdekt dat er in de eigen omgeving veel moois te zien is. En er kon weinig meer dan wandelen, dus plekken als de onze werden populair. Dat grotere bezoek is daarna de hele tijd gebleven. Zo was het in de winterweek in februari met de sneeuw hier ook een drukte van belang. En terecht, want iedereen die hier komt heeft automatisch een goed humeur.”

Hoewel de coronatijd dus zorgde voor meer bezoek, levert de crisis Smid ook de nodige hoofdbrekens op. “Onze inkomsten zijn juist flink afgenomen, terwijl er een aantal flinke investeringen op de rol staat. De verhuur voor activiteiten en evenementen is vrijwel stil komen te liggen en ook aan de catering verdienen we bijna niks. Gelukkig zijn er wel meer donateurs gekomen en ook aan de subsidiekant komt er nog het nodige binnen. Maar er moet dit jaar echt meer verdiend worden, anders komt de bodem wel in zicht.”

Belmonte heeft volgens Smid juist geld nodig om te investeren in de toekomst. “We willen naast het koetshuis graag een theetuin realiseren, waar bezoekers iets lekkers kunnen nuttigen. Dat wordt nu in het weekend tijdelijk verzorgd door Colors, maar we willen dat in samenwerking met ZIderis permanent gaan maken. Ook willen we een nieuw beregeningssysteem aanleggen. Door de warmere en drogere lentes en zomers is er steeds betere beregening nodig. We hebben een plan om daarvoor ruim 10 kilometer waterleiding aan te leggen. Ook willen we de tuin wat natuurijker maken. Zo gaan we de poelen voor de kamsalamanders gaan herstellen. Daarnaast willen we de grasvelden uitdunnen en de randen van de paden opknappen. Je ziet nu dat mensen keurig anderhalve meter afstand houden van hun tegenliggers, maar daarvoor lopen ze wel de randen kapot. Als we er in slagen om al deze projecten dit jaar te realiseren, ben ik een gelukkig man.”

Smid is ook blij dat de vele vrijwilligers de handen uit de mouwen blijven steken. “Vrijwel iedereen is gebleven, elke dinsdagochtend is er een flinke ploeg aan het werk onder leiding van onze professionele hoveniers. Hun inzet is essentieel. Zonder de vrijwilligers kun je een tuin als deze namelijk niet beheren.”

www.belmontearboretum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden