Gon van Laar: na de prik sta ik in de startblokken om alles weer op te pakken

Hoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

WAGENINGEN - Gon van Laar staat op 75-jarige leeftijd nog midden in het leven. Ze is dol op wandelen, gaat graag naar de bioscoop, spreekt af met vrienden en is actief als vrijwilliger bij het Gilde en Vrouwen van Nu. Dat staat nu allemaal op een laag pitje. Maar zodra het weer kan en mag is Gon de eerste om het weer op te pakken.


‘Ik ben gelukkig hartstikke gezond’, antwoordt Gon op de vraag hoe het met haar gaat. ‘Maar ik hou me dan ook al een jaar lang keurig aan de regels. Natuurlijk is het heel vervelend wat we allemaal niet meer kunnen. Mijn bridgemiddag kan ik niet meer naar toe, de zaterdagavondfilm in het Heerenstraat Theater met na afloop een borreltje is al weer een tijd geleden en ik mis de uitstapjes naar musea. Maar ik ben een positief ingesteld mens en ik heb voor alternatieven gezorgd’.


Horeca steunen en sociale contacten

Zo is Gon nog meer gaan wandelen. ‘Inmiddels heb ik alle hoekjes van Wageningen al gezien, maar dat verveelt nooit. Elke woensdagavond bestel ik een afhaalmaaltijd in een restaurant en dan nodig ik een kennis uit om bij me te komen eten. Zo houd ik mijn sociale contacten op peil èn steun ik ook nog eens de lokale horeca. Via de Vrije Academie volg ik nu online een cursus kunstgeschiedenis. Dus ik verveel me absoluut niet’.


In de startblokken

Wat Gon wel mist is het vrijwilligerswerk. Bij het Gilde is ze gids voor de stadswandelingen. Ook verzorgt zij de publiciteit. ‘Vorig jaar hadden we ons programma helemaal klaar. Er was een speciale wandeling in het kader van 75 jaar vrijheid. Dat hele programma moesten we echter stopzetten. Nu staat het programma weer in de startblokken. Zodra de regels versoepeld worden, gaan we weer op pad. Het is nog even afwachten of alle vrijwillige gidsen nog beschikbaar zijn, de meesten zijn al op leeftijd. Maar zelf kan ik niet wachten om weer met een groep op pad te gaan en te vertellen over al het bijzondere dat Wageningen te bieden heeft’.

Tip: hou die onderlinge band

Bij de Vrouwen van Nu verzorgt Gon de nieuwsbrief die om de twee maanden verschijnt. ‘Toen we vorig jaar alle activiteiten moesten stoppen, dachten we er aan om ook de nieuwsbrief even af te schaffen. Maar omdat het nog het enige is dat ons nu bindt, besloten we er toch mee door te gaan. Er is een oproep gedaan aan onze leden om te vertellen hoe zij de coronatijd ervaren. Dat blijkt een schot in de roos te zijn. Er komt veel kopij binnen. Ik wil het als tip aan alle verenigingen en organisaties delen. Hou die onderlinge band, want als straks alles weer een beetje bij het oude is, heb je daar veel profijt van’.


Met smart wachten op de prik

Voor dit jaar heeft Gon al een paar reisjes geboekt. “Ik bezoek graag steden in Europa in combinatie met musea. Ik hoop dat die dit jaar door kunnen gaan, hoewel de eerste trip begin mei al weer geannuleerd is. Voor de rest heb ik goede hoop, maar vooralsnog wacht ik met smart op de vaccinatie. Afgelopen week kwam de langverwachte oproepbrief binnen, en begin april ben ik aan de beurt’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden