Duurzame deelauto Pino voor Klimaatstraat Veerkracht


<p>Deelauto Pino en de vijf auto&rsquo;s die hij gaat vervangen op de Veerstraat en de Veerweg | Foto Guy Ackermans</p>

Deelauto Pino en de vijf auto’s die hij gaat vervangen op de Veerstraat en de Veerweg | Foto Guy Ackermans

(Foto: )

Duurzame deelauto Pino voor Klimaatstraat Veerkracht

Sinds ze de derde prijs wonnen in de landelijke wedstrijd 'Klimaatstraatfeest', noemen de Veerweg en de Veerstraat zich 'Klimaatstraat Veerkracht'. En ze gaan door met verduurzamen. Donderdag was de lancering van hun elektrische deelauto, gedeeld door vijf huishoudens die op den duur hun eigen auto de deur uit doen. De auto heeft al een koosnaam gekregen, Pino, omdat hij net zo knalblauw is als de vogel uit Sesamstraat.

Door Marjel Neefjes

WAGENINGEN - Initiatiefnemers zijn Johan Edens en Leida van de Berg. Johan: “Onze 19 jaar oude auto had steeds meer dure reparaties nodig. Toen bedachten we: kopen we nog een nieuwe, en wat voor een dan? We gebruiken hem niet veel, dan is elektrisch rijden nogal duur. Toen bedachten we dat we het met een aantal buren samen zouden kunnen doen.” In een mum van tijd vonden ze nog vier huishoudens die mee willen delen. De auto is beschikbaar gesteld door Auto Versteeg Buurman, die ook de eigenaar blijft en de auto onderhoudt. De logistiek eromheen, zoals reservering en betaling, wordt geregeld via de handige app van Goodmoovs.

Rachel Wierenga en Sjoerd Hoornstra gebruiken hun oude auto nog om komende zomer mee op vakantie te gaan. “Daarna gaat hij de deur uit!” Tineke Bekker en Jan te Hennepe houden hun oude auto nog even aan. “Als we wat verder reizen, vinden we het wel handig, bovendien heeft de deelauto geen trekhaak. Maar we stellen onze auto wel beschikbaar voor de anderen, als ze een keer meer ruimte of een trekhaak nodig hebben.”

Gertjan en Rixt Becx Konduur, met hun drie jonge kinderen, waren altijd al bewuste autorijders. “Onder de vijf kilometer gaat alles met de fiets. Bovendien werken we in Wageningen. Deze deelauto vind ik leuk, vooral om dat met gelijkgestemde buren te doen. We gaan zeker kijken of we op den duur zonder eigen auto kunnen. Voor een vakantie kun je ook best een auto huren.” Jochem Schneemann en Hera Borst waren al gewend aan deelauto's. "We gebruiken die al sinds 1994. Onze huidige auto is van mijn vader geweest, die heeft wel sentimentele waarde. Maar hij is al 20 jaar oud, dus als hij er mee stopt, komt er geen nieuwe.” Ze hopen dat er meer buren aansluiten bij de deelauto. "Wie weet komt er wel een tweede deelauto. We hebben onlangs onze tuin aangelegd en daar hebben we alvast een kabel laten leggen voor als er ooit een laadpaal moet komen. Dus we zijn er klaar voor!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden