Kerk is een aanwinst voor de stad


Een bruiloft in de Grote Kerk. De gasten zitten op ruime afstand en kunnen de ceremonie via schermen volgen.
Een bruiloft in de Grote Kerk. De gasten zitten op ruime afstand en kunnen de ceremonie via schermen volgen. (Foto: Frits Huijbers)

Kerk is een aanwinst voor de stad

Meer dan 3.000 Wageningers brachten drie weken geleden een bezoek aan de Grote Kerk op de Markt. Niet voor een kerkdienst, maar om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een mooi voorbeeld hoe de gerestaureerde kerk een rol kan spelen in de stad, vinden locatiemanagers Frits Huijbers en Remco Zuijdgeest.

Wageningen – De kerk is sinds vier jaar eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). De Stichting Grote Kerk Wageningen (SGKW) gaat het gebouw exploiteren. Naast nieuw gebruik in de vorm van evenementen, concerten, tentoonstellingen, symposia etc. blijft de Protestante Gemeente te Wageningen gebruik blijven maken van het kerkgebouw voor hun zondagse diensten.

Het inrichten van de kerk als stembureau was een van de voorbeelden van het nieuwe gebruik van de kerk. Volgens Huijbers en Zuijdgeest was het een schot in de roos. “Het was druk, maar alles verliep heel verantwoord. Veel mensen kwamen speciaal naar de kerk om te stemmen, omdat ze ook het gebouw wel eens wilden bekijken. ‘Hiervoor sta ik liever even in de rij, dan naar het stembureau in het Stadhuis tegenover de kerk te gaan’, was een veel gehoorde reactie.”

Alle complimenten en de grote belangstelling steunen Huijbers en Zuijdgeest in de overtuiging dat de vernieuwde kerk een aanwinst is voor de stad. “We zijn in september begonnen met de verhuur van de kerk. We mochten al een paar concerten verwelkomen, er zijn enkele huwelijken gesloten en er is een bruiloft gevierd. Al snel moesten we echter stoppen, omdat er vanwege de Corona maatregelen steeds minder was toegestaan. Jammer, want de agenda stond al behoorlijk vol.”

Volgens het duo is er dan ook veel mogelijk in de Grote Kerk. “Denk aan congressen, (pop)concerten, huwelijksvoltrekkingen, rouwdiensten, tentoonstellingen en symposia. Voorwaarde is dat het moet passen bij het gebouw en de functie. Maar eerlijk gezegd hebben wij nog geen verzoeken gehad die niet zouden passen. Gastvrijheid en flexibiliteit staan bij ons voorop. Wij organiseren zelf geen evenementen. We hebben dan ook geen horecafunctie of vaste afspraken met toeleveranciers. Natuurlijk hebben wij wel vele goede connecties met partijen die kunnen helpen bij het organiseren van het evenement.”

Dat de Grote Kerk een aanwinst voor de stad is, blijkt uit de vele verzoeken die ook de afgelopen maanden zijn binnen gekomen. “Als we de deuren weer mogen openen, staat de agenda goed vol”, zeggen Huijbers en Zuijdgeest. “En het is mooi om te zien dat er een grote diversiteit aan grote en kleine evenementen aangevraagd wordt. Het varieert van opnamen voor een documentaire tot een verjaardagsfeest voor een 21-jarige en van een collegetour tijdens de introductiedagen voor de nieuwe studenten tot een yoga mindful experience concert.”

www.grotekerkwageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden