Foto:
aangeboden door bomendael.com

Bladverliezende magnolia’s: soorten en voordelen

In het voorjaar zetten we onze tuin weer vol met de mooiste, gekleurde bloemen en planten om vogeltjes en bijen aan te trekken en weer te genieten van een tuin vol kleur en geur. Zo is er ook de bladverliezende magnolia, welke goed gedijt in het voorjaar. De boom- of struiksoort is er in veel verschillende soorten te verkrijgen, waarbij ieder weer zijn eigen charme heeft. Daarnaast zullen in dit artikel de voordelen besproken worden.

Magnolia’s

De boom- of struiksoort wordt ook wel aangeduid met de naam beverboom en het is een soort die al vroeg in het voorjaar tot bloei komt. Tijdens deze bloei worden grote, mooie bloemen gevormd. De bomen worden ook gekenmerkt door hun grote postuur en mooie wit-roze bloemknoppen. Er zijn verschillende soorten beverbomen te verkrijgen welke opgedeeld kunnen worden in twee categorieën.

Bladverliezende soorten

Soorten in de eerste categorie bloeien vroeg in het voorjaar, sommigen al vanaf maart. Deze bomen verliezen onnodige delen, vooral bladeren, bij veranderingen van het seizoen. De soorten hebben vaak brede bladeren en de effectiviteit van de fotosynthese is erg hoog, waardoor de bloemen snel groeien. Echter, deze soorten zijn ook vatbaarder voor wind en slechte weersomstandigheden. De bladeren worden afgestoten om water te kunnen conserveren en zichzelf te kunnen beschermen tegen rooftochten.

Groenblijvende soorten

Dit type blijft het hele jaar door bloeien, waarbij er geen seizoensgebonden bladverliezing optreedt. Oudere bladeren worden echter wel vervangen door nieuwe bladeren wanneer de boom ouder wordt. De bomen gedijen goed in bijvoorbeeld tropische regenwouden. In het Engels wordt deze categorie ook wel aangeduid met “evergreen”.

Goede verzorging van magnolia’s

Voor de bladverliezende soorten is het belangrijk dat de bomen beschut staan voor de wind. Barre weersomstandigheden zorgen er namelijk voor dat veel bladeren van de boom verloren gaan. Ook zijn de bomen vatbaar voor vorst, aangezien ze al vroeg in het voorjaar tot bloei komen.

Daarnaast hebben beverbomen vrij gevoelige wortels. Dit zorgt ervoor dat je voorzichtig met de soort moet omgaan en ook bij het schoffelen van de aarde in je tuin is het belangrijk op de wortels te letten. De bomen hoeven niet gesnoeid te worden en het is zelfs beter hier niet aan te beginnen. Tot slot doe je er verstandig aan een wat zure grond te geven aan je beverboom.

Bloeitijd van beverbomen

Afhankelijk van de soort kunnen de knoppen geel, purper, roze of wit kleuren, waarbij de bloemen een lekkere geur verspreiden. De bloemen zelf kunnen een grootte krijgen van maximaal 40 centimeter. Bij sommige soorten blijven de bloemen slechts een paar dagen mooi, bij andere kan hier wel een paar weken overheen gaan. Ook de bloeitijd verschilt per soort, maar je kunt een periode van maart tot mei aanhouden. De bladeren van de beverboom hebben tevens een mooie herfstverkleuring.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten te verkrijgen van deze populaire boomsoort, waarbij de meest bekende de Soulangeana is. Dit is een grote struik die kan doorgroeien tot een hoogte van 500 centimeter. De bloemen hebben een tulpachtige vorm en een wit-roze kleur. Ze bloeien in de periode van april tot mei. De bloemen van deze soort blijven gemiddeld vier dagen goed, maar worden hierna snel weer gevolgd door nieuwe bloemen.

Een tweede soort is de Stellata die in het vroege voorjaar bloeit met stervormige bloemen in een witte kleur. De Liliiflora is een soort met zeer grote, paarse bloemen, welke tevens tot bloei komt in het voorjaar. Hierop volgt de Sieboldii, wat een soort is die juist weer wat later in het voorjaar tot het begin van de zomer bloeit. Tussen de bladeren verschijnen dan komvormige, witte bloemen. In het hart van deze bloemen vormen zich karmijnrode helmdraden.

Naast de genoemde soorten zijn er nog vele kruisingen en varianten te verkrijgen welke allemaal in het kleurenspectrum van wit tot paars en geel liggen. Alle soorten hebben ook weer net een andere bloemvorm en duur van bladverlies.

Voordelen van de beverboom

Een eerste voordeel aan het hebben van deze struik- of boomsoort in je tuin is zijn mooie uiterlijk, waarbij de subtiel gekleurde bloemknoppen gelijk in het oog springen. Ook gaat de boomsoort lang mee en verspreid het in het voorjaar een heerlijke, frisse geur. Kortom, de beverboom is voor iedereen met een ruime tuin een aanrader.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden