Foto:
aangeboden door voetbalvandaag.nl

De mooiste voetbalstadions ter wereld

Zowel voor spelers, trainers en toeschouwers is het een geweldige ervaring om een voetbalwedstrijd in een prachtig en sfeervol stadion te beleven. Natuurlijk verschillen de smaken over wat nu een mooi stadion is wat niet. We hebben hier een selectie gemaakt van stadions die zeker in de categorie ‘zeer mooi’ vallen. Ook bij het voetbal kijken op tv kun je zeker genieten van de sfeer in deze prachtige stadions.

Wembley Stadium

Het Wembley Stadium staat in de Londense wijk Wembley en wordt ook wel beschouwd als het ‘heilige gras’ van het Engelse voetbal. Wie ooit op Wembley gevoetbald heeft, telt echt mee in de voetbalwereld. Het Wembley Stadium heeft geen club als bespeler, maar wordt gebruikt voor wedstrijden van het Engelse elftal. Van 2007 tot 2009 wordt Wembley verbouwd (kosten: 1 miljard euro). Met een capaciteit van negentigduizend toeschouwers is Wembley het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden.

Camp Nou

Het Camp Nou staat in Barcelona en heeft als vaste bespeler de voetbalclub FC Barcelona. Met een capaciteit van 99.354 plaatsen is het stadion een ware trekpleister voor toeristen over de hele wereld. Het stadion wordt ook gebruikt voor EK’s, WK’s en finales van Europese toernooien. In het stadion is ook museum van de club Barcelona gevestigd. Dit museum wordt bijna net zo vaak bezocht als Picasso museum. 

Olympia Stadion Berlijn

Als er een stadion is met een grote historie dan is het wel het Olympisch stadion van Berlijn. Het stadion werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936. De Spelen werden vooral gebruikt als propagandadoeleinde voor Nazi- bewind dat in die jaren in Duitsland aan de macht was. Het stadion overleeft de Tweede Wereldoorlog en krijgt als vaste bespeler de Berlijnse club Hertha BSC. Voor het wereldkampioenschap van 2006 wordt het Olympia Stadion nog eens stevig verbouwd. De capaciteit van het stadion is 75.000 duizend plaatsen. 

Maracanã

De officiële naam van dit stadion in Rio de Janeiro is Estádio Jornalista Mário Filho, maar in de volksmond heet het gewoon: Maracanã. Het stadion is gebouwd voor het wereldkampioenschap van 1950. De oorspronkelijke capaciteit is met 183.000 plaatsen enorm te noemen. Sinds de renovatie in 2013 (voor het WK van 2014) kunnen er nog 80.000 toeschouwers in het stadion. Het Maracanã heeft twee clubs als vaste bespelers, namelijk CR Flamengo en Fluminense FC. In het verleden bestond het stadion uit twee elliptische ringen waardoor er een hele intieme sfeer ontstond. 

Johan Cruijff Arena

De Johan Cruijff Arena is gebouwd in 1996 en werd tot 2018 Amsterdam Arena genoemd. Het stadion is gebouwd voor de vaste bespeler Ajax, omdat het vorige stadion De Meer te klein werd. De Johan Cruijff Arena is het eerste stadion dat gebouwd is met een schuifbaar dak. Daarbij horen de tribunes van Arena met een helling van 37 graden tot de steilste van Europa. De capaciteit van het stadion is 55.500 toeschouwers en daarmee is de Arena het grootste voetbalstadion in Nederland. 

Tottenham Hotspur Stadium           

Een van de nieuwste en modernste stadions ter wereld is het Tottenham Hotspur Stadium in Londen. Zoals de naam al zegt, is dit het stadion van Tottenham Hotspur en dit stadion is in de plaats gekomen van het al oude White Heart Lane. Het grasveld kan worden ingetrokken en zo plaats maken voor een concertpodium. In het stadion is een bar gevestigd met de naam The Tunnel Club. Deze bar is slechts door een glazen wand gescheiden van de spelerstunnel. Ook zeer uniek is mini- brouwerij die zich in het stadion bevindt.

San Siro

Dit Italiaanse stadion heet officieel Stadio Guiseppe Meazza en is genoemd naar een speler die zowel voor AC Milan als Inter Milan uitkwam. Daarmee zijn ook direct de vaste bespelers van het stadion genoemd. Hoewel beide ploegen elkaars aartsrivalen zijn, delen ze toch hetzelfde stadion. De capaciteit van het stadion is 85.000 plaatsen. Voor het WK van 1990 werd er nog een extra ring bijgebouwd. Helaas komt deze ring de conditie van de grasmat niet ten goede. Het stadion is gebouwd in 1925 en is sinds die tijd het decor van vele (inter)nationale topwedstrijden. Maar het mooiste duel in San Siro is toch wel de Milanese derby tussen Inter en AC Milan.  

Ben je na het lezen hiervan ook benieuwd welke voetbalwedstrijden vandaag live uitgezonden worden? Voetbal Vandaag heeft nu een gids op de website welke voetbalwedstrijden er vandaag live uitgezonden worden! Voetbal op TV vanavond kijken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden