<p>De leerlingenraad was verantwoordelijk voor een mooie feestdag in coronatijd. Tweede van links schooldirecteur Alice Haak (foto Jan Boer)</p>

De leerlingenraad was verantwoordelijk voor een mooie feestdag in coronatijd. Tweede van links schooldirecteur Alice Haak (foto Jan Boer)

Leerlingenraad verzorgt jubileumdag

De G.J, van den Brinkschool viert dit jaar onder corona-omstandigheden haar honderdjarig bestaan. De school is een algemene basisschool, een ‘één-pitter’, met zo’n 250 leerlingen, zonder een bovenschoolse organisatie, die normaal gesproken meerdere scholen omvat. Bestuur, ouders, leerkrachten kennen korte lijnen.

Door Jan Boer

“Corona maakt het allemaal wel wat ingewikkelder!”

WAGENINGEN - Bij alle festiviteiten wordt de inbreng van de jeugd niet overgeslagen. De school kent een leerlingenraad, bestaand uit leerlingen van de bovenbouw. Aan de raad werd de vraag voorgelegd of zij een feestdag wilde organiseren. De leerlingenraad, bestaande uit Chiara, Filemon, Kick, Roan, Daan, Petr, Seppe en Noor, hoefde daar niet lang over na te denken. Het enthousiasme was groot. Met een budget van vijfhonderd euro gingen ze aan de slag. Roan: “Het is zó leuk om samen met elkaar en Alice, de directeur, dingen te verbeteren. We vergaderen elke week en we hebben zo een grotere stem”. Daan: “De verkiezingen waren per groep. Als kandidaat moest je een speech houden”. Sepp: “Om een feestdag te organiseren hebben we geld van de school gekregen. Zo fijn, dat we het zelf mogen uitzoeken. We moeten goed op het geld letten”. Chiara: “Als iemand uit je groep een idee heeft, kan die dat doorgeven. Dat is nu mooi met het feest”. Kick: “Door de corona waren we heel veel thuis en konden we niks doen. Nu komt ineens veel werk op ons af”. Filemon deed voor de grap mee met de verkiezing van de leerlingenraad: “Maar ik vind het wel heel leuk om nu zo iets voor de school te kunnen doen”. Petr: “Elke week vergaderen we een keer. We hebben een poster gemaakt met ideeën voor de jubileumdag. Veel lukt wel, maar door corona is het wat moeilijker”. Noor, hoofdredacteur van de schoolkrant, vertelt: “Het is zó leuk om in mijn laatste jaar hier op school in de leerlingenraad te mogen zitten. Corona maakt het honderdjarig feest wel wat moeilijker, hoor”. Directeur Alice Haak kijkt tevreden naar de leerlingenraad: “Ze hebben zulke mooie ideeën opgehaald en uitgewerkt, waarbij ze zelf de inkopen en bestellingen geregeld hebben, alles binnen het budget”. Er werd nagedacht over spelletjes, films en een springkussen. Penningmeester Petr lette goed op de centjes. Noor: “We hebben spelletjes uitgekozen op het schoolplein voor de kleuters en de oudere kinderen”. Chiara: “We wilden buiten paaseieren verstoppen voor de kleuters en een parcours maken voor loopski’s”. Het lukte allemaal, maar behalve corona speelde er nog een andere factor tegen: het druilerige weer van die dag. Zo leer je als leerlingenraad om te gaan met tegenslag en moet je kijken naar wat wél mogelijk is: alles zoveel mogelijk naar binnen. Ook konden de groepen vanwege corona niet gemengd worden. Seppe: “Daarom hebben we voor elke groep een tijdslot gemaakt om activiteiten te doen, zodat je niet door elkaar heen liep”. De leerlingenraad was op de feestdag al vroeg uit de veren om alles klaar te zetten. Onder schooltijd werden lekkere dingen gekocht in de supermarkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden