Rienkje Samshuijzen legt uit hoe de kunstenaar 'Vinger aan de wang' heeft opgebouwd. (Foto: Kees Stap)
Rienkje Samshuijzen legt uit hoe de kunstenaar 'Vinger aan de wang' heeft opgebouwd. (Foto: Kees Stap) (Foto: )

Schilder zoals de meesters dat deden

Wat doe je als je schilderlessen al maanden niet door mogen gaan? En je cursisten, maar ook jijzelf dat enorm missen? Rienkje Samshuijzen bedacht een alternatief. Zij heeft twee lespakketten gemaakt die mensen inspireren om thuis aan de slag te gaan met een kleurrijk schilderij.

Door Kees Stap

Wageningen – Normaal gesproken verzorgt Rienkje voor Solidez de schilderlessen in De Pomhorst. Maar sinds december liggen die vanwege de coronamaatregelen stil. “Enorm jammer, want de mensen snakken er naar om weer creatief aan de slag te gaan”, weet Rienkje. “Want juist als je veel meer thuis bent, kan schilderen een mooie ontsnapping en een heerlijk ontspanning zijn. Wat is er fijner dan een paar uur intensief bezig zijn en iets onder je handen te zien ontstaan waar je blij van wordt?”

“Zo mooi om bezig te zijn met iets waar je blij van wordt”

Toen ze naar het tv-programma ‘Het geheim van de meester’ keek, kwam Rienkje op het idee om toch iets aan te kunnen bieden. “Digitaal schilderles geven werkt voor mij niet, die techniek leidt af van het schilderen zelf. Maar door het tv-programma bedacht ik lespakketten die je via een duidelijk stappenplan begeleiden naar een mooi, gelaagd, kleurrijk eindresultaat. Ik ben gestart met twee meesterwerken: ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer en ‘Vinger aan de wang’ van Kees van Dongen.”

In de lespakketten geeft Rienkje eerst informatie over de persoon en de achtergrond van de beroemde meesters. Ze vertelt over de periode, de kunststroming en de omgeving waarin de schilder zijn werk maakte. Ook legt ze uit hoe de schilder te werk is gegaan met het kleurenpallet, het kwastgebruik et cetera. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Stap voor stap worden ze meegenomen hoe je zo’n werk opbouwt op het doek. “Twee dingen zijn daarvoor belangrijk”, legt Rienkje uit. “Je moet er echt aandacht aan besteden, de tijd nemen en geconcentreerd werken. En je moet goede spullen gebruiken. Investeer daar in, voor 50 euro heb je al mooi materiaal waar je veel plezier van gaat hebben.”

De lespakketten zijn volgens Rienkje geschikt voor beginners en gevorderden. “Ik neem je stap voor stap aan de hand mee. Ik denk dat je er zeker 10 uur aan kunt besteden, beginners doen er uiteraard wat langer over dan gevorderden. Tijdens het proces kun je twee keer contact met me opnemen voor ondersteuning.” De lespakketten kosten 75 euro en de eerste deelnemers zijn al druk aan de slag. “Op dit moment zijn er al 24 Melkmeisjes in de maak”, lacht Rienkje. “Het lijkt me geweldig om die later dit jaar ergens te kunnen exposeren. Het succes heeft mij geïnspireerd om nog twee lespakketten te maken. Ik ben nu bezig met de Roze perzikbomen van Vincent van Gogh en een portret van Charly Toorop. Heerlijk om mee bezig te zijn. Maar ik moet wel bekennen dat ik niet kan wachten tot de schilderlessen in De Pomhorst weer kunnen starten.”

Meer info bij Rienkje Samshuijzen, 0317-412095, rienkjesamshuijzen@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden