<p>Initiatiefnemers Jan Fogteloo (l) en Gert Slettenhaar (r) bij de plaquette.</p>

Initiatiefnemers Jan Fogteloo (l) en Gert Slettenhaar (r) bij de plaquette.

Eerbetoon aan Korporaal Dewe

Op zaterdag 17 april werd het noodlottige ongeval van de Britse korporaal Walter Britford Dewe herdacht. De toen 25-jarige Dewe was op 17 april 1945, nu 76 jaar geleden, één van de bevrijders van de verlaten stad Wageningen.

Korporaal Dewe maakte deel uit van The Duke of Wellington’s Regiment, 49th Britsh Infantry Division, bijgenaamd 'Polar Bears'. Dit onderdeel was toegevoegd aan het Eerste Canadese Legerkorps, dat onder leiding stond van generaal C. Foulkes. Op 17 april 1945 liftte het Britse Regiment met tanks van het Ontario Regiment richting Wageningen. Bij de Havenafweg, ter hoogte van het hotel Hof van Gelderland, reed een brencarrier op een mijn. Bestuurder korporaal Walter B. Dewe kwam hierbij om het leven. De andere vier inzittenden raakten gewond.

Het voorstel van de Edesche geschiedschrijver Evert van de Weerd om Dewe te herdenken werd opgepakt door drie vrijwilligers van museum De Casteelse Poort (Jan Fogteloo, Gert Slettenhaar en Hans van Baren). Sinds april 2008 hangt er een herdenkingsplaquette op de hoek Costerweg/Havenafweg/Nude. Korporaal Walter Dewe ligt begraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden