Een van de tien Streetlight Bee&Bees is opgehangen in het Torckpark bij de resten van de oude kasteel.
Een van de tien Streetlight Bee&Bees is opgehangen in het Torckpark bij de resten van de oude kasteel. (Foto: )

Tien hotelkamers voor bijen in de stad

De Wageningse binnenstad is sinds vorige week tien hotels rijker. Geen gewone hotels, maar Bee&Bees, speciaal gemaakt voor bijen. Dit zijn zeshoekige constructies, de bevestigd zijn aan lantaarnpalen. Het doel is om meer nestplekken te maken voor bijen in de stad. En geen zorgen, de bijen die op deze hotels afkomen steken niet!

Door Kees Stap

Wageningen – Het is een initiatief van Beegrateful, een project van Enactus Wageningen. Zij bieden ambitieuze studenten de mogelijkheid een sociale onderneming te starten. Beegrateful zet zich in de afname van de solitaire bijenpopulatie te stoppen. Hun doel is om solitaire bijen en andere bestuivers meer thuis te laten voelen in de stad door het aanbieden van voedsel en nestplaatsen.

“Maak je geen zorgen, deze bijen steken niet”

Emelyne Gaudichau, Stefano Parenti en Denise den Otter van Beegrateful leggen uit hoe de zogeheten ‘Streetlight Bee&Beels’ werken. “Het slimme ontwerp zorgt voor nestplekken voor solitaire bijen aan lantaarnpalen. De insectenhotels zijn gebouwd met duurzame en natuurlijke materialen douglas hout, bamboe en gerecyclede fietsbanden die ook nog eens aantrekkelijk zijn voor solitaire bijen. De gerecycelde fietsbanden komen van Wageningse fietsenmakers. De professionele houtwerkplaat ‘Werk op Maat’ heeft de Streetlight Bee&Bees ontwikkeld en gemaakt. Dat doen ze samen met een dagbestedingsproject voor ouderen.”

De studenten willen met hun actie aandacht vragen voor de bijen. “Solitaire bijen hebben het momenteel erg zwaar door de toenemende urbanisatie en overmatig pesticidengebruik. Dit is problematisch omdat 75% van alle gewassen van ons voedselsysteem en de natuurlijke biodiversiteit hier grotendeels afhankelijk van zijn. Door middel van het plaatsen van de insectenhotels wordt de wilde bij teruggebracht in onze leefomgeving en onder de aandacht gebracht. Op elke lantaarnpaal hebben we een sticker met daarop een QR-code geplakt. Als je die scant, kom je op onze website met nog veel meer informatie over bijen. Zo lees je daar bijvoorbeeld dat solitaire bijen helemaal niet steken. Je kunt dus rustig je ijsje blijven eten in de stad, je wordt niet aangevallen door een bij.”

Beegrateful is met de actie geholpen door de gemeente. “Ons initiatief sluit aan bij het programma ‘Aan de slag met de binnenstad’. Inwoners en ondernemers die met een goed idee willen bijdrage aan een levendige en vitale binnenstad, kunnen ondersteuning en een financiële bijdrage voor hun project krijgen. Wij zijn in contact gebracht met de stadsecoloog. Samen met hem hebben we optimale plekken gezocht voor de insectenhotels. Zo hangen er twee in het Torckpark, eentje in het park achter het WICC en eentje bij Emmaus Regenboog. Medewerkers van de buitendienst hebben er voor gezorgd dat de Bee&Bees vakkkundig en stevig zijn bevestigd aan de lantaarnpalen.”

www.beegratefulenactus.com/nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden