<p><strong>Tim de Jong staat voor de dichte deur van de bblthk.</strong>&nbsp;</p>

Tim de Jong staat voor de dichte deur van de bblthk. 

Tim de Jong: “Ik kijk uit naar een zomer met veel optredens”

Samen maken we het verschil
Hoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

Tim de Jong staat voor de dichte deur van de bblthk. Normaal gesproken presenteert hij hier ‘Quiet is the new Loud’, de optredens van Popcultuur Wageningen. Maar dat gebeurt nu al enkele maanden niet meer. De 23-jarige student is daarnaast ook actief bij Sena Stage, een van de podiums tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat dat echter niet door zoals iedereen het gewend is. 

WAGENINGEN - Tim begon in september 2019 aan een studie Biobased Economics op de universiteit in Wageningen. In zijn nieuwe stad zocht hij naar een manier om iets te doen met zijn grote hobby muziek. “Op de introductiedagen ontmoette ik mensen van Popcultuur Wageningen. Die organiseren diverse optredens en concerten. Dat sprak mij aan en een paar maanden later werd ik er bestuurslid. Zo werd ik de presentator van de avonden in de bblthk. Popcultuur is ook betrokken bij het Sena Stage op 5 mei. We hebben vorig jaar maart nog net een regionale voorronde kunnen houden in Junushoff, een week voordat de coronacrisis losbarstte. Daarna kwam alles stil te liggen. Dit jaar gaan we noodgedwongen alles online doen. Ik zit dus voor het tweede jaar in de organisatie van iets dat ik zelf nooit mee heb kunnen maken.”
Samen met huisgenotenTim woont samen met elf andere studenten op de Haarweg. Het afgelopen jaar is hun onderlinge band hechter geworden. “Doordat we op de universiteit en via onze hobby’s minder mensen zien, zijn we als huisgenoten veel meer dingen samen gaan doen. Samen eten, samen spelletjes doen, we zijn verslaafd geraakt aan Kolonisten van Catan. Dat is heel fijn, want als ik alleen zou wonen had ik het allemaal veel zwaarder gevonden. Al valt het nu ook soms niet mee met al die online colleges. Dan wordt je ‘s ochtends wakker, zie je je laptop staan en weet je dat je weer de hele dag in een kamertje van 17 m2 gaat doorbrengen.” De studenten gaan volgens Tim wel goed met alle coronamaatregelen om. “Officieel mogen we met zijn twaalven maar 1 bezoeker per dag ontvangen. Dat proberen we onderling te plannen, maar het lukt natuurlijk niet altijd. Maar we doen ons best en huisfeesten zijn al helemaal niet aan de orde. Als ik zelf bij iemand op bezoek ga, is de avondklok vervelend. Je moet constant kijken of je al naar huis moet.”
BijbaanGelukkig heeft Tim sinds enige tijd een bijbaan als student-assistent. “Ik begeleid studenten die practica doen in het laboratorium. Die gaan door, omdat er geen online alternatief voor is. Het biedt mij een mooie afleiding en ik verdien er ook nog wat mee. Veel studenten hebben hun bijbaantje op moeten geven, omdat er bijvoorbeeld in de horeca niets te doen is. Dat is wel een extra probleem als je zonder extra geld zit.”
Energie van optredensHet 5 mei programma is dit jaar digitaal. Tim en zijn collega’s van Popcultuur zijn daar actief bij betrokken. “Onlangs zijn er opnames gemaakt in de Grote Kerk op de Markt, in Hotel de Wereld en in Theater Junushoff. Daar traden artiesten op die elk drie of vier nummers speelden en dat koppelden aan het thema vrijheid. Ik mag er nog niet zoveel over vertellen, dat gaat Wageningen45 binnenkort zelf allemaal naar buiten brengen. Ik vond het heel bijzonder om als een van de weinigen bij de concerten aanwezig te mogen zijn. Het gaf nieuwe energie.”Wageningse CultuurzomerMet het vooruitzicht van mogelijke versoepelingen ziet Tim een positieve zomer. “Voor mij persoonlijk snak ik ernaar om weer met onze band te kunnen repeteren. Ik zing en speel toetsen en gitaar. We kunnen niet wachten om weer te kunnen repeteren en we hebben plannen voor een zomerse minitoer. Misschien kunnen we wel optreden tijdens de Wageningse Cultuurzomer. Met Popcultuur gaan we daar sowieso een rol in spelen. We kijken ernaar uit om optredens te organiseren en het publiek te laten genieten van mooie muziek. Nog even volhouden, over een maand of twee zou het toch moeten lukken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden