<p class="special_container" pstyle="special_container">Hans Brandwacht.</p>

Hans Brandwacht.

(Foto: )

Hans Brandwacht: “Samen krijg je meer voor elkaar”

Samen maken we het verschilHoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

WAGENINGEN - amen maken we het verschil. Als die uitspraak op iemand van toepassing is, dan is dat Hans Brandwacht. Hij doet het in zijn werk als teamleider van de internationale schakelklas (ISK) van RSG Pantarijn. Maar ook als voorzitter van de Rotaryclub Wageningen. In zijn kersttoespraak aan zijn leden heeft hij de uitspraak zelfs letterlijk gebruikt. Een mooi voorbeeld hoe Hans het motto in de praktijk brengt, was afgelopen vrijdag te zien. Toen hebben leerlingen van RSG Pantarijn 450 Wageningse mantelzorgers verrast. De mantelzorgers ontvingen papieren bloemen, een mooie kaart en heerlijke beker soep. De bloemen en de kaarten zijn gemaakt door 1200 leerlingen van acht basisscholen en  Pantarijn. De soep is gemaakt door de Vakschool Wageningen. De actie is een initiatief van de Rotaryclub.


 Bedankje voor mantelzorgersHans legt de reden van de actie uit. “In het najaar wilden we met de Rotary iets organiseren om de vele mantelzorgers in onze stad te bedanken. Maar we moesten de plannen constant veranderen, omdat er steeds minder mocht. Nu hebben we het toch op een veilige manier kunnen organiseren. Het was mooi om te merken dat anderen enthousiast werden van onze actie. Er haakten steeds meer mensen aan. De kinderen hebben prachtige dingen geschreven op de kaart. Wij doen er een retourenvelop bij, zodat de mantelzorgers een antwoord kunnen sturen naar de kinderen. Ook mooi; op veel scholen is aandacht geweest voor mantelzorg. Vergis je niet, er zijn ook veel kinderen die mantelzorger zijn. Zij konden in de klas hun verhaal kwijt.”


Bijzondere kinderenAls hij vertelt over kinderen, voel je de betrokkenheid van Hans. Zeker als het gaat om ‘zijn’ leerlingen van de ISK. Hier zitten zo’n 60 kinderen met in totaal 20 nationaliteiten. Het gaat om kinderen van ouders die hier tijdelijk werken, kinderen die jarenlang in het buitenland hebben gewoond, of kinderen van vluchtelingen. “De tijd van Corona was voor onze ISK leerlingen extra zwaar”, vertelt Hans. “Thuis werken was voor veel kinderen een brug te ver ondanks onze begeleiding op afstand. We zijn dan ook al snel weer begonnen om de meest kwetsbare kinderen naar school te halen. Maar ze hebben op afstand ook prachtige creatieve dingen gedaan. Het is zo mooi om te zien hoeveel talent, ambitie en levenskracht deze bijzondere kinderen hebben!”Goede onderlinge contactenMet minstens zoveel warmte vertelt Hans over de Rotaryclub. De ruim 30 leden van de club willen bijdragen aan een betere wereld. Dit doen ze door het steunen van maatschappelijke initiatieven in de eigen omgeving. Met handjes en schouders zoals Hans dat noemt. “Door te helpen met inzet, contacten en geld. Daarbij besteden we aandacht aan goede onderlinge contacten binnen de club, vanuit het idee dat je met een hechte club mensen meer voor elkaar krijgt.”


Prachtige gesprekken“Deze zomer startte mijn jaar als voorzitter. Ik heb aan al onze leden gevraagd om mij een handgeschreven brief te sturen. Daarin konden ze vertellen wat ze nou écht belangrijk vinden in het leven. Daarna heb ik ze één voor éen uitgenodigd om samen met mij een wandeling te maken. Dat leverde zulke prachtige gesprekken op. We hebben elkaar veel beter leren kennen. Waar krijgen we energie van? Waar maken we ons zorgen over? Het varieerde van de klimaatcrisis tot een zieke partner thuis.”Normaal gesproken gaan de leden elke donderdagavond samen eten. Al ruim een jaar kan dat niet meer, maar de club bedacht alternatieven. “In het najaar hadden we huiskameretentjes met maximaal vier mensen. We proberen nu elke week een digitale bijeenkomst te houden. Door het succes van die wandelingen zijn leden van onze club nu ook in koppels aan het wandelen geslagen. Ik weet zeker dat we daar als vereniging nog heel lang plezier van gaan hebben.”


Uitkijken naar een nieuw seizoenHans heeft zelf inmiddels een vaccinatie gehad. Hij ziet het als een terugkeer naar een meer ontspannen situatie. “Dit jaar lukt het ons om met de Rotaryclub drie projecten te steunen. De skatebaan in Noordwest, een masterclass jazzmuziek en de Dierenambulance. We hopen vanaf eind augustus, als ons nieuwe seizoen begint, weer volop bij te kunnen dragen aan nog veel meer goede initiatieven in Wageningen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden