<p>Ook Wageningen kreeg nadrukkelijk een plek in het boek.</p>

Ook Wageningen kreeg nadrukkelijk een plek in het boek.

Nieuw boek ‘Pelgrimeren in de polder’ van Wim Huijser

Deze week verschijnt het nieuwe boek van Wim Huijser: ‘Pelgrimeren in de polder’. Over mentale paden dicht bij huis.

WAGENINGEN - Al drie jaar geleden, ruim voor de corona-uitbraak, had hij het plan om een boek te maken over pelgrimeren. Maar dan niet zo zeer over de grote pelgrimages naar Santiago de Compostela en Rome, maar de kleine wandelingen, vaak zelfs dicht bij huis. Hij sprak daarover met tientallen wandelaars en pelgrims en ging op zoek naar bijzondere plekken waarnaar mensen steeds weer terugkeren omdat ze er stilte, God of zichzelf zoeken. Corona gaf het onderwerp nog een ander perspectief. “Het ervaren van ruimte en stilte in een verwarrende tijd noem ik pelgrimeren in de polder”, verklaart Huijser. “Vooral het afgelopen jaar hebben voor veel mensen de zogenaamde ommetjes, net buiten hun deur, meer betekenis gekregen. Veel belopen paden worden vanzelf ook bezielde paden. Ik wandelde op met mensen die op een of andere manier geraakt zijn door het fenomeen pelgrimage, onderzocht hun drijfveren en deelde in de rijke ervaringen van deze polderpelgrims. Soms in een rechte lijn, maar vaak ook zwalkend en zijpaden bewandelend.”

De zeer persoonlijke verhalen die Huijser optekende wisselde hij af met ervaringen van mensen die zelf een eigentijdse pelgrimage startten en praktische tips voor bijzondere wandelingen in Nederland. Ook besteedde hij aandacht aan andere vormen van pelgrimeren dan de vanzelfsprekende voettocht. Zo trok klarinettist Peter Koetsveld zich terug in een kerk om in zijn eentje een cd op te nemen en bezoeken veel mensen de graven van hun dierbaren, helden of bevrijders, zoals op het recent ontwikkelde Pad van de Vrijheid.

Ook Wageningen kreeg nadrukkelijk een plek in het boek. Zo komen Judica Lookman en Bert Lotz aan het woord over de jaarlijkse Sint-Janstocht naar de Westerberg en sprak de auteur met singer-songwriter Rogier Pelgrim, die alleen al vanwege zijn naam bijzondere herinneringen heeft aan de pelgrimages die hij maakte. Ook bezocht hij de Wageningse Berg, waar hij met stadionkenner Ferry Reurink sprak over de aantrekkingskracht van oude stadions en het fenomeen ‘groundhopping’. Tussen de hoofdstukken door reflecteert Wim Huijser in de vorm van brieven met schrijver, spreker en pastor Marinus van den Berg, met wie hij in 2016 het boek ‘Levenspaden’ schreef.

‘Pelgrimeren in de polder’ is te koop voor 19,90 euro en verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden