Mickey en Chantal TIggelman hebben hun laatste hoop gevestigd op stamceltherapie in Moskou. (foto: Kees Stap)
Mickey en Chantal TIggelman hebben hun laatste hoop gevestigd op stamceltherapie in Moskou. (foto: Kees Stap)

Chantal’s laatste hoop is een behandeling in Moskou

Op Bevrijdingsdag 2014 veranderde het leven van Chantal Tiggelman voorgoed. Toen werd bij haar Multiple Sclerose (MS) vastgesteld. Zeven jaar later gaat ze langzaam maar zeker steeds verder achteruit. Een behandeling in Rusland is de laatste strohalm. Maar die kost wel 90.000 euro. Daarom zijn Chantal en haar man Mickey een doneeractie gestart.

Wageningen - MS is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. Dit betekent dat de hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar ogen, armen of benen. Chantal vertelt wat dit in de praktijk voor haar betekent: “Mijn ogen werken niet meer goed samen, mijn geheugen is drastisch verslechterd en mijn benen laten mij vaak in de steek. Ik kan niet meer zelfstandig naar buiten, ik ben zwaar vermoeid, prikkels kan ik moeilijk verdragen en autorijden kan ik al helemaal niet meer.”

Chantal heeft de afgelopen zeven jaar al een heel behandeltraject doorlopen. “In Nederland willen neurologen MS alleen behandelen met medicijnen. Die medicijnen heb ik ook gehad, maar inmiddels merk ik dat ik alleen maar achteruit ga. Van andere patiënten hoorden we verhalen over de behandeling met stamceltherapie in het buitenland. De cijfers zijn indrukwekkend, bij meer dan 90% van de patiënten wordt de MS tot stilstand gebracht en vaak is er zelfs verbetering. Deze behandeling is voor mij de enige optie en kans om mijn leven terug te krijgen. Ik weet dat er risico’s aan verbonden zijn, maar deze neem ik graag voor lief. De kwaliteit van het leven zoals ik nu het nu leidt, is op deze manier ook geen leven. Deze kans moet ik grijpen en ik heb geen tijd te verliezen. Ik hoop door deze behandeling mijn leven weer terug te krijgen. Op deze manier kan ik weer genieten van het leven samen met mijn man, kinderen en mijn toekomstige kleinkinderen.”

Nederlandse zorgverzekeraars willen de behandelingen in het buitenland echter niet vergoeden. Maar de 90.000 euro die de behandeling in Moskou gaat kosten, kunnen Chantal en Mickey uiteraard ook niet zomaar ophoesten. “Levensgeluk en gezondheid zijn onbetaalbaar, maar je moet het geld wel hebben. Daarom zijn we een doneeractie gestart waarmee mensen onze laatste kans mogelijk kunnen maken. Hopelijk kunnen we in de loop van dit jaar daadwerkelijk afreizen om de therapie te kunnen ondergaan.”

www.doneeractie.nl/stamceltherapie-moskou-m-s/-52062

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden