Kinderburgemeester Mats van Leersum roept kinderen op om zijn opvolger te worden.
Kinderburgemeester Mats van Leersum roept kinderen op om zijn opvolger te worden.

Wie wordt de opvolger van Mats?

Kinderburgemeester Mats van Leersum neemt op 24 juni na twee jaar afscheid. Daarom zoekt hij samen met de gemeente een opvolger. “Het was zo leuk om te doen”, blikt Mats terug. “Ik ben op zoveel plekken geweest waar ik normaal nooit zou zijn gekomen. En ik heb andere kinderen een stem kunnen geven.”

Door Kees Stap

Wageningen – Twee jaar geleden vroeg de toen 9-jarige Mats zich af waarom Wageningen nog geen kinderburgemeester had. In andere gemeenten was die er al wel. Kinderen kunnen via een kinderburgemeester aan de gemeente vertellen wat zij belangrijk vinden. Mats schreef een brief naar burgemeester Geert van Rumund. Met als resultaat dat Mats zelf later dat jaar de eerste kinderburgemeester werd.

Meedenken over wat kinderen belangrijk vinden

Mats werd twee jaar lang gecoacht door Tina Folkersma, die gaat ook zijn opvolger begeleiden. “In het dagelijks leven heb ik als kindertherapeut te maken met kinderen met problemen. Het begeleiden van de kinderburgemeester is daarom zo’n cadeautje dat ik dit vrijwilligerswerk met veel plezier blijf doen. Twee jaar lang was ik een team met Mats. We bekeken samen of de activiteiten passen. Als er een toespraak moest komen, keken we samen naar de inhoud en de tekst. En als er iets was, mocht Mats me altijd bellen. Ook voor zijn ouders was dat fijn, die hoefden zich daarmee niet bezig te houden. Ik verwacht met de nieuwe kinderburgemeester op dezelfde manier te kunnen werken.”

Voor de nieuwe kinderburgemeester zoekt de gemeente kinderen uit groep 6 en 7 van Wageningse basisscholen. De kinderen moeten ook in Wageningen wonen en ze moeten graag meedenken over onderwerpen die Wageningse kinderen belangrijk vinden. De opvolger van Mats gaat het werk voor één jaar doen. De kinderburgemeester is vaak samen met de echte burgemeester aanwezig op dagen als Koningsdag, 4 en 5 mei en de intocht van Sinterklaas. Maar minstens zo belangrijk is dat hij of zij hoort wat andere kinderen belangrijk vinden. Daarvoor bezoekt de kinderburgemeester ook vaak scholen.

Kinderen die de opvolger van Mats willen worden, kunnen uiterlijk zondag 30 mei een mail sturen naar kinderburgemeester@wageningen.nl. Je mag van alles insturen. Een brief, een filmpje, of een kunstwerk. Maak iets dat bij jou past. Naast je naam, adres en leeftijd wil de gemeente je ook graag iets beter leren kennen. Vertel wat je hobby’s zijn, wat je later wilt worden en wat je nog maar verder wilt vertellen. Vertel ook waarom je graag kinderburgemeester wilt worden. En vertel in één zin wat jij als kinderburgemeester belangrijk vindt.

www.wageningen.nl/kinderburgemeester

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden