Foto:

Helden en afscheid burgemeester

Decennialang stond de foto van oom Jan Palland in de woonkamer van mijn ouders. Hij was de halfbroer van mijn vader. Oom Jan sneuvelde begin mei 1940 aan de overkant van de Rijn in het zicht van zijn woonplaats Wageningen. Begin mei 2021 liep ik door de Hoogstraat en daar zag ik zijn foto, afgebeeld op een over de straat gespannen banier. Hij werd met een aantal andere Wageningers, die hun leven voor stad en land gaven, op deze prachtige wijze geëerd. Zij kijken vanuit hun welverdiende hemel naar ons en wij –de kinderen van de door hen verdiende democratie- kijken met respect en bewondering naar hen op. Op een andere wijze, maar toch ook met respect en bewondering, kijk ik naar onze burgemeester Geert van Rumund.

Hij is bezig aan zijn laatste weken als eerste burger van onze stad.

Ik vind het jammer, dat hij vertrekt

Als geboren Wageninger maakte ik heel wat burgervaders mee. De namen van Klaasesz, De Niet, Westerhout, Van Huis, Van Ketwich Verschuur, Jager, Sala en Pechtold komen dan naar boven. Als interim-burgemeester traden op Baron van Verschuer, Rutten en mevrouw Faber, Vanaf 1971 tot en met 2008 werkte ik op het stadhuis en kende ik verschillende van hen persoonlijk. Dan rijst al snel de vraag wie je de beste burgemeester vond. Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Want wat verwacht je van hem of haar? De een wil een manager, de ander een gehaaide bestuurder en weer een ander een verbindende persoon. Voor mij zijn er onder de ambtenaren helaas al te veel kille managers. Een snelle bestuurder hoeft ook niet, want besturen dient door de gemeenteraad en vooral de wethouders te gebeuren. Als ze dat goed doen, laten ze zich daarbij niet door de burgemeester de kaas van het brood eten.

Ik kies dan ook voor de verbindende burgemeester.

Hij dient ervoor te zorgen, dat de overheid de menselijke maat als uitgangspunt blijft hanteren. De overheid is er voor ons en niet andersom. Het stadhuis hoort aan alle burgers toe, niet alleen aan de intellectuele, financiële of politieke elite. Niet alleen hoeden aan de kapstok, maar vooral petten. Ieders belangen moeten er behartigd worden en iedereen moet er zich welkom en op zijn gemak voelen. Pas dan kan de democratie goed functioneren.

Geert van Rumund was wat dit betreft een uitstekende burgemeester. Hij bouwde in zijn bijna zestienjarige ambtstermijn met veel Wageningers een vertrouwensband op en slechtte vele onnodige drempels. Hij liet zich - vaak in gezelschap van zijn vrouw Corrie- overal zien en was door zijn open karakter voor iedereen gemakkelijk benaderbaar.

Maar misschien wel het belangrijkste is, dat Geert oprecht van Wageningen houdt. Dat merkte ik in de periode dat ik vaak nauw met hem samenwerkte. Hij genoot van de stad en haar inwoners, van geboren Wageningers tot student, van kleinschaligheid tot mondiale uitstraling.

Niemand is zonder fouten…, maar ik denk, dat we een verdomd goeie burgemeester kwijtraken. BEDANKT GEERT!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden