Inge Huls.
Inge Huls.

Inge Huls: “Juist de kleine dingen maken het verschil”

Samen maken we het verschil
Hoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

Trots laat Inge Huls de binnenstraat en het café van verpleeghuis Pieter Pauw aan de Costerweg zien. “Jammer genoeg kunnen we die al maanden niet meer gebruiken. Maar hopelijk duurt dat niet lang meer. Het zou zo fijn zijn voor onze bewoners en ons personeel.”

Fijn voelen

Inge werkt al tien jaar als verzorgende bij Pieter Pauw. In Pieter Pauw wonen ouderen met lichamelijke beperkingen of met dementie. Inge helpt bewoners met lichamelijke beperkingen. Ze zorgt voor de juiste medicijnen en helpt ze met wassen en aankleden. Maar het allerbelangrijkste noemt ze zelf het welzijn van de bewoners. “Wat heeft iemand nodig om zich fijn te voelen? Dat is waar ons werk om draait. Pieter Pauw heeft een huiselijke sfeer. De bewoners vormen met anderen een woongroep, naast hun eigen kamer is er een gezamenlijke huiskamer. Ook hebben we een terras en een aantal binnentuinen.”HartverscheurendDat welzijn van de bewoners werd toen vorig jaar de coronacrisis uitbrak flink op de proef gesteld. “We kwamen opeens terecht in een rollercoaster van emoties”, blikt Inge terug. “Het was hartverscheurend dat de familie niet meer op bezoek mocht komen. Wij maakten ons zorgen om de gezondheid van onze bewoners. Als personeel moesten we onze manier van werken aanpassen. Geen knuffel of een arm om iemand heen. Dat losten we op door dan maar een hand op ons hart te leggen of een luchtkus te geven. Ook verwenden we hen met extra lekker eten en mooie bloemen op tafel. Juist die kleine dingen kunnen het verschil maken.”


Hartverwarmend

Naast de zorg om de bewoners, maakten Inge en haar collega’s zich uiteraard ook zorgen om hun eigen gezondheid. “Zeker in de begintijd toen er nog wat onzekerheid was rondom de beschermingsmaatregelen, was het een spannende tijd. We hadden daarin veel steun aan elkaar. Er ontstond echt een saamhorigheidsgevoel. We werkten altijd al als een team, maar dat is afgelopen jaar alleen maar sterker geworden. Wat ook heel fijn was, waren de cadeautjes die vanuit inwoners en bedrijven uit de stad gestuurd werden. Brieven en kaarten voor onze bewoners van scholieren, studenten en inwoners. Bloemen en taarten voor de bewoners en voor ons als personeel. Dat was echt hartverwarmend.”


Positief ingesteld

Met de bijzondere omstandigheden op het werk en de zorg om haar bewoners, vond Inge het belangrijk om zelf ook te ontspannen. “Ik ben een positief ingesteld mens, maar ik moest wel zorgen dat ik lichamelijk en geestelijk gezond bleef. Dat deed ik door veel te fietsen en te wandelen met de hond. Maar hoe gek het misschien ook klinkt, toch bleef mijn werk mijn grootste uitje. Ik ben een mensenmens. En privé zag ik veel minder mensen, dus het was heel fijn om naar mijn werk te mogen. Mijn werk is namelijk mijn grootste hobby. Elke dag mag ik daar anderen iets positiefs meegeven. Dat is zo waardevol om te doen.”


Veiligheid, warmte en sfeer

Nu de meeste bewoners en veel medewerkers van Pieter Pauw twee vaccinaties hebben gekregen, is er volgens Inge een heel andere situatie ontstaan. “Het geeft een rustiger gevoel. We blijven voorzichtig en houden ons nog steeds aan de maatregelen. Maar het voelt nu echt alsof we aan het begin staan van de terugweg naar een normale situatie. En dat is zo fijn voor onze bewoners. Dan kunnen wij ze weer geven waar ze behoefte aan hebben; veiligheid, warmte en sfeer.”


Uitkijken naar de komende tijd

Ook voor zichzelf kijkt Inge uit naar de komende tijd. “Als het allemaal weer kan en mag, wil ik dolgraag weer een keer uit eten gaan en mijn vrienden zien. Ook wacht ik op de dag dat ik weer als vrijwilliger actief kan zijn voor De Zonnebloem. En als het goed is, openen deze week de sportscholen. Toen dat vorige week bekend werd, heb ik meteen een afspraak gemaakt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden