Terugkeer historische uitstraling winkelpui in de Hoogstraat

WAGENINGEN - De historische negentiende eeuwse winkelpui van de recentelijk geopende Cadeauwinkel aan de Hoogstraat 60, waar 102 jaar lang een bakkerij gevestigd was, is weer in het oorspronkelijke kleurenschema teruggebracht. Decoratieschilder en kunstenaar Albert Ziëck uit Renkum, die al vele monumentale panden weer tot leven heeft gebracht met zijn schilderwerk, heeft hier met vaste hand een prachtig stuk werk afgeleverd.

Met subsidie van het Stimuleringsfonds is het gelukt om na een uitgebreid kleurhistorisch onderzoek de oude historische kleuren weer terug te brengen op de winkelpui. Hiermee is weer een belangrijke bijdrage geleverd aan de historische uitstraling van de binnenstad, deze te versterken en de stad aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Dit in navolging van steden als Leiden en Amsterdam.

De fraaie historische winkelpui is in 1885 in eclectische stijl ontworpen voor schoenmaker Johann Friederich Schomaker en gebouwd door de Wageningse aannemers H. de Vries en Hakstege. De Wageningsche Courant vermelde destijds: “De winkel en pui heeft een vroolijk voorkomen, en is een sieraad voor de meer en meer met winkels voorzien wordende Hoogstraat”.

Een oude foto uit circa 1900 laat zien dat de pui in de beginjaren nóg veel rijker versierd was. De oorspronkelijke Franse tuinvazen op de kroonlijst hebben door de jaren heen veel van hun ornamenten verloren en rond 1960 was het bovenste gedeelte van de pui zelfs geheel verdwenen. In 1988 heeft de Wageningse architect Pieter Roza in opdracht van bakker Ad Stolk de pui weer zoveel mogelijk in de staat van cIrca 1926 teruggebracht.

Het is de bedoeling om in de toekomst de bovenzijde van de gevel in overeenstemming te brengen met het kleurenschema van de winkelpui pui en in rijkere tijden zelfs de winkelpui te completeren met de diverse verdwenen houtsnijwerken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden