Foto: Cees Beumer

“Ajuu wà, tot ziens!”

Door Kees StapGeert van Rumund heeft maandag na 15 jaar en 7 maanden afscheid genomen als burgemeester van Wageningen. In de raadszaal en in de Grote Kerk werd hij door vele sprekers geëerd, bedankt en verrast. De grootste verrassing was dat hij werd benoemd tot ereburger van Wageningen. In zijn slotwoord benadrukte Van Rumund dat hij in Wageningen blijft wonen en dat hij zich inmiddels een echte Waogeninger voelt. Om dat te benadrukken waren zijn laatste woorden: “Ajuu wà, tot ziens.”

Wageningen - Het ereburgerschap van Wageningen is een bijzondere benoeming die pas vier keer eerder is toegekend. De Canadese generaal Charles Foulkes, arts Theodorus Niemeijer, burgemeester Maarten de Niet en Prins Bernhard gingen Geert van Rumund voor. Rien Bor, die als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad Geert van Rumund de bijbehorende oorkonde overhandigde, benadrukte de wijze waarop hij meer dan 15 jaar op een uitmuntende en zeer betrokken wijze het burgemeesterschap heeft uitgeoefend.

Bijzondere benoeming tot ereburger van Wageningen

“Niet alleen als burgervader was Geert van Rumund geliefd bij de inwoners van Wageningen”, aldus Bor. “Hij vervulde ook zijn ambassadeursrol voor het bedrijfsleven en universiteit met verve en zette Wageningen als Stad der Bevrijding op de kaart. Daarnaast gaf hij alle ruimte voor debat als voorzitter van de gemeenteraad en het college van B&W. Zeer bijzonder was zijn besluit om zijn geplande vertrek met ruim een half jaar uit te stellen omdat hij tijdens de ontwrichtende pandemie leiding wilde blijven geven aan het crisisteam. De titel van Ereburger van de stad Wageningen heeft hij dan ook meer dan verdiend”

Van Rumund stelde in zijn dankwoord dat hij deze eervolle verrassing niet zag aankomen. “Hartelijk dank hiervoor. Maar ik had deze eervolle taak nooit zo lang op deze manier kunnen vervullen zonder de hulp van velen. De medewerkers van de gemeente, de gemeenteraadsleden, de wethouders en mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. En al die Wageningers die onze stad bijzonder maken. Ik wens u allen alle goeds en gezondheid toe. En blijf samen het verschil maken zodat ons prachtige, eigenzinnige Wageningen die unieke stad blijft waar wij allemaal zo van houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden