<p>Geert van Rumund toont wat in zijn ogen het meest idiote verkeersbord van Nederland is.&nbsp;</p>

Geert van Rumund toont wat in zijn ogen het meest idiote verkeersbord van Nederland is. 

(Foto: Cees Beumer)

“Dit bord is typisch Wagenings”

Het was niet het afscheid zoals hij had gehoopt. Geert van Rumund kon zijn vertrek als burgemeester vanwege alle beperkingen slechts met een klein gezelschap vieren. Toch kijkt hij er met een goed gevoel op terug. “En op 16 november hoop ik alsnog afscheid te kunnen nemen van zoveel mogelijk Wageningers tijdens een avond vol zang, dans en muziek in Theater Junushoff.”

Door Kees Stap

Wageningen - Vorige week was Van Rumund al verrast toen de naam van de hal in het stadhuis werd omgedoopt tot ‘Geert van Rumundplein’. Dit gebeurde als dank voor zijn inzet voor een gastvrij stadhuis als ‘huis van de stad’ na de vernieuwbouw en heropening in 2017. Van Rumund noemde dit zelf naast de viering van 750 jaar Wageningen in 2013, alle activiteiten rond 4 en 5 mei en de manier waarop Wageningen vluchtelingen opvangt als de hoogtepunten van 15 jaar burgemeesterschap

“Wij hebben de Wageningers in ons hart gesloten”

Op zijn bekende lichtvoetige wijze, wilde Van Rumund Wageningen het beste typeren met wat hij het meest idiote verkeersbord van Nederland noemt. Het hangt op de kruising van de Van Uvenweg en de Julianastraat bij de nieuwe fietsstraat. “Ongetwijfeld maanden lang over vergaderd. Inspraak van tientallen mensen en organisaties. Zes keer aangepast, vast en zeker duurzaam uitgevoerd en iets te laat opgeleverd. En ook de boodschap is typisch Wagenings. Wie heeft er voorrang in onze stad? De fietsers, de automobilisten? De studenten of de Waogeningers? Slaan we nou echt linksaf, of moeten we rechtdoor? En ondanks het advies of de regels houden we ons er lekker niet aan en kiezen we toch gewoon onze eigenzinnige geitenpaadjes.”

Na het formele gedeelte in de raadzaal, begaven Van Rumund en zijn vrouw Corrie zich naar de Grote Kerk, waar hem wederom een paar verrassingen wachtten. Zelf wilde hij hier de inwoners van de stad bedanken. Dat deed hij door tien van hen die als vrijwilliger of anderszins actief zijn een cadeautje te overhandigen. “Mijn vrouw Corrie en ik hebben Wageningen en de Wageningers in ons hart gesloten. Daarom blijven wij hier ook wonen.”

Daarna was het tijd om zijn afscheidscadeau aan de stad te onthullen. Het oude uithangbord bij Café ‘t Centrum in de Kapelstraat is gerestaureerd. Onder dankzegging aan iedereen die een bijdrage aan het cadeau heeft geleverd, bewonderde Van Rumund het resultaat. “Een mooie blijvende herinnering aan mijn burgemeesterschap.” Terug in de kerk trakteerde Van Rumund op een concert van zanger en dichter Alex Roeka. “Hij bezingt in zijn liederen dat het leven er niet makkelijker op wordt. Dat heb ik ook als burgemeester ervaren. Maar tussen de regels in, klinkt er altijd weer hoop en liefde en dat biedt mij troost als ik naar Alex luister.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden