Foto:
aangeboden door teleson.nl

Tips voor het verbeteren van de veiligheid van machines

In de bouw wordt veel gewerkt met machines. Daarom zijn er veel regels en richtlijnen opgesteld wat betreft de veiligheid van deze machines. Ook al worden deze bediend door mensen die een helm, handschoenen en een veiligheidsbril dragen, een ongelukje zit in een klein hoekje en er kan altijd iets mis gaan. Maar hoe kunnen we machines nu veiliger maken? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel. Lees dus snel verder!

Machine met noodstop 

Om de veiligheid van machines te verbeteren, is de noodstop in het leven geroepen. Een noodstop is een knop op een machine waar op gedrukt kan worden, zodat de machine meteen stop. Een machine schakelaar met noodstop is dus noodzakelijk op de werkvloer. Mocht iemand, die een machine bestuurt, zich ineens niet lekker voelen en onwel worden, dan kan diegene snel op de noodstop drukken. Zo stopt de machine en kunnen er verder geen ongelukken gebeuren. Het kan ook zo zijn dat er iets mis is met de machine, waardoor deze ineens gaat roken bijvoorbeeld. Ook in dit geval kan de machine gestopt worden door middel van de noodstop, waardoor er geen ergere dingen kunnen gebeuren. 

CE-markering

Machines en apparaten die na 1995 worden geleverd, moeten zijn voorzien van een CE-markering. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat de machine voldoet aan de veiligheidseisen. Zo weet je dus altijd zeker dat je een veilig apparaat op de werkvloer haalt. Het is natuurlijk wel zo dat als de machine op een ingrijpende manier wordt gewijzigd, het keurmerk ook opnieuw aangevraagd moet worden. In dit geval wordt de procedure opnieuw doorlopen, waarna er weer een keurmerk gegeven kan worden en de machine weer veilig kan worden gebruikt. 

Gebruiken volgens instructie

Verder is het belangrijk dat een machine alleen volgens de instructies wordt gebruikt én dat enkel mensen die er verstand van hebben gebruik maken van de machine. Dit betekent dat bij elke machine een instructiekaart moet hangen en dat medewerkers op de hoogte moeten worden gesteld van de gebruiksaanwijzing. Werknemers kunnen hier speciaal voor opgeleid worden. Ook moeten werknemers op de hoogte zijn van de actuele veiligheidsinstructies. Het kan dus geen kwaad om de algemene instructies zo nu en dan nog even door te nemen, zodat dit vers in het hoofd van de werknemers zit. Zo kunnen zij bij het bedienen van het apparaat of de machine geen fouten maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden