<p>Alexander Baljakin ziet de bui al hangen en zal even later opgeven. Jan Groenendijk weet dat de buit al binnen is. Foto&rsquo;s Geb Kos&nbsp;</p>

Alexander Baljakin ziet de bui al hangen en zal even later opgeven. Jan Groenendijk weet dat de buit al binnen is. Foto’s Geb Kos 

Jan Groenendijk Nederlands Kampioen dammen

Stil juichend met de armen in de lucht en een gelukzalige glimlach om de lippen presenteerde Jan Groenendijk zich zaterdag in Kraggenburg héél tevreden als de nieuwe Nederlandse damkampioen. En niemand die het hem misgunde. Na een tiendaagse slopende slijtageslag met een barrage tot besluit presenteerde het visitekaartje van de Wageningse topclub WSDV zich na 63 jaar als de opvolger van zijn vermaarde clubgenoot ir. Geert van Dijk die in 1958 de titel veroverde. Na een glas champagne bij zijn ouders thuis was hij te moe om verder te feesten, dook om elf uur zijn bed in en sliep bijna het klokje rond.

KRAGGENBURG - Het is de eerste ‘échte’ titel voor Groenendijk (22), die bij de jeugd al vrijwel alles heeft gewonnen wat er te winnen valt. Bij de senioren lukte het telkens net niet: tweede en vierde op de WK’s van 2015 en 2019 en tweede op het NK van 2019. Om de titel een verrassing te noemen zou te ver gaan maar wel waren zijn verwachtingen niet al te hoog gespannen. “Éerlijk gezegd was mijn voorbereiding niet optimaal, al ben ik netto nog wel vijf uur per dag met dammen in de weer geweest. Ik had meteen op maandag (7 juni) een presentatie voor mijn onderzoek in verband met mijn bachelor voor mijn studie natuur- en sterrenkunde en liet dat prevaleren. Daar heb ik ook nog tijdens het NK de nodige aandacht aan besteed”.

Dat had ook een voordeel. “Hierdoor heb ik realistischer, zakelijker dan gebruikelijk gespeeld, minder geprobeerd ijzer met handen te breken en de kansen gepakt waar het moest”. Het resultaat: zes overwinningen, zeven remises en nul nederlagen. Geen moment kwam Jan Groenendijk echt in de problemen en zijn winstpartijen waren vaak een lust voor het oog. Ook belangrijk: zijn tijdverdeling is inmiddels een stuk verbeterd met minder zenuwslopende toestanden als gevolg. Toch leek Alexander Baljakin zijn titel te prolongeren want hij ging met een punt voorsprong de slotronde in. Daarin hield Bart Terwel de routinier op remise terwijl Groenendijk met een verrassende combinatie (‘Ik zag ‘m pas toen hij 13-19 had gespeeld’) Bhiem Ramdien wist te vloeren.

Biertje

“Net toen ik had gewonnen kwam Bart lachend naar me toen en zei sorry maar ik sta twee schijven achter. Dat bleek dus juist de remiseforcing. Hij vond na afloop dat hij wel een biertje had verdiend. Dat heb ik hem maar al te graag gegeven”.

Het sensationele slot betekende wel een barrage met versneld speeltempo. De eerste partij werd een gelijkwaardige remise maar in de tweede partij sloeg de Nijmeegse student combinatief beslissend zijn slag. Oud-wereldkampioen Roel Boomstra werd op twee punten derde. Hoofdcoach Rik Keurentjes, die een groot aandeel in de ontwikkeling van Groenendijk heeft gehad, bewonderend: “Jan heeft een ijzersterk toernooi gespeeld”.

Het volgende doel van Groenendijk is de wereldtitel die hem zes jaar geleden op het allerlaatste moment nog uit handen glipte. InTalinn krijgt hij over drie weken een nieuwe kans. “Ík heb er erg veel zin in”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden