<p>Zondagochtend. De Blote Jan heeft plotseling een zwemvest aan. Dat doet denken aan vreselijke verhalen.</p>

Zondagochtend. De Blote Jan heeft plotseling een zwemvest aan. Dat doet denken aan vreselijke verhalen.

(Foto: Johan Mulder)

De 44.000 namen van Migreat

Het had ooit zo maar gekund: een explosie in een geheim laboratorium van de universiteit, gevestigd in de atoomcentrale in Dodewaard. Er komt een dodelijk virus vrij. De wetenschappers allemaal dood. Niemand heeft kennis over het virus. Het verspreidt zich via mensen en blijft laag bij de grond. In iets ijlere lucht verdwijnt het. In de Betuwe zijn al 44.000 duizend doden. Hoe komt het virus de Rijn over? Via mensen die over de brug komen. Of in bootjes. De crisis is vooral tussen Rijn en Waal. In paniek vluchten bewoners van de Betuwe vooral naar de hoger gelegen Veluwe. Bewoners van buiten de grote rivieren zijn bang voor het virus. Betuwse vluchtelingen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Opvangen dus maar in de eigen regio. Niemand de rivieren over!

Door Wout Schotsman

WAGENINGEN - De Maas en de Rijn begrenzen het virusgebied. Onze buitengrenzen dus. Die bewaken we. Ponten uit de vaart. De brug bij Rhenen afsluiten en bewaken door het leger. Vluchtelingen worden teruggestuurd. Vluchtelingen proberen met rubberbootjes de Rijn over te komen. Bennekomse boeren bewaken de Rijnoevers en steken de bootjes lek met hooivorken. Honderden vluchtelingen verdrinken.

Onvoorstelbaar?

Is deze zondagochtendoverdenking een bizarre angstdroom? Nee. Zie wat er gebeurt aan de buitengrenzen van Europa. Daar zijn 44.000 vluchtelingen ‘gevallen’. Hulpkreten van mensen in rubberbootjes worden genegeerd. Europese reddingsboten zijn aan de ketting gelegd; de bemanning wordt vervolgd als criminelen. Over land naar Europa? De grenspolitie schiet met scherp en gebruikt excessief geweld. De Nederlandse regering strijdt al jaren voor een harder, afschrikwekkender en dodelijker migratiebeleid. Zou het dan niet kunnen zijn dat wij zelf hooivorken kopen en vluchtelingen bij de Rijnoevers tegenhouden?

Wereldvluchtelingendag

In de aanloop naar 20 juni, Wereldvluchtelingendag, organiseert Migreat herdenkingen van die 44.000 doden. Op 5 en 6 juni verschenen in de gemeentes Ede en Wageningen op allerlei beelden oranje zwemvesten, daar geplaatst door sympathisanten van de actie ’44.000 namen’ van Migreat. (zie www.migreat.org), die doen denken aan vluchtelingen aan onze buitengrenzen. Tijdens zondagsdiensten worden namen worden genoemd van de slachtoffers.

Verdwenen

Vrijdagnacht, tegen 1 uur, kreeg ‘Het Gezin’, aan de Walstraat, een zwemvest aan. Rond 11 uur zondagochtend was het verdwenen, inclusief de toelichtende tekst die bij de zwemvesten wordt achtergelaten. Iemand die dringend een zwemvest nodig had? Iemand die boos is over dit soort acties? Een ontkenner van vluchtelingenleed? Bang dat vluchtelingen gelukzoekers zijn, die onze rijkdom komen roven? Zullen we ooit weten wie dit zwemvest heeft ‘leeggeprikt’? Toch zo nu en dan maar even opletten of we mensen met een hooivork zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden