Foto:

Demian Erens: “Ik miste de gezelligheid op school, bij het voetbal en op mijn werk”

Samen maken we het verschilHoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? Daarover vertellen zij op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

Het is een spannende week voor Demian Erens. Morgen krijgt de 18-jarige leerling van het Pantarijn te horen of hij is geslaagd voor het VWO. Hij heeft er vertrouwen in. “Ik sta er goed voor. De examens waren wel lastiger dan voorgaande jaren. Dat had niets met het bijzondere coronajaar te maken. Ik heb de examens van voorgaande jaren geoefend, die waren echt veel beter te doen.”


Vervelend
Demian heeft dan ook niet het idee dat hij achterstand heeft opgelopen door de schoolsluiting en de digitale lessen. Maar vervelend vond hij het wel. “In mijn ogen ga je vooral voor de gezelligheid naar school om je vrienden en je klasgenoten te zien. Die heb ik enorm gemist. Maar echt leren moet je toch zelf thuis doen en daar heb je discipline voor nodig. Toen we digitale lessen kregen, was de verleiding om uit te slapen en in mijn bed naar de laptop te kijken soms erg groot. Ik moet bekennen dat ik mezelf wel eens op mute zette en eerst beneden rustig ging ontbijten voordat ik de les weer ging volgen.”


Goed voorbereid

Hij is wel erg te spreken over hoe het Pantarijn de leerlingen voorbereidde op het examen. “Dat hebben ze echt heel goed aangepakt. Er was een speciaal lokaal voor de eindexamenleerlingen. Daarin konden we rustig studeren. Er was fruit, snoep, koffie en thee. En niet te vergeten een docent waar je gericht vragen aan kon stellen. Het was ook fijn om iedereen weer te zien. Ik heb de halve klas bijna het hele jaar niet meer gezien, omdat we toen de school weer open mocht ook om en om les kregen.”


Geen wedstrijden

Datzelfde gemis om mensen te zien, had Demian ook bij zijn hobby voetbal en bij zijn bijbaantje. “Ik voetbal bij SKV en daar hebben we een vriendenteam. We mochten een tijdje niet trainen, gelukkig is dat nu weer mogelijk. Wel mis ik nog steeds de competitiewedstrijden. We spelen nu alleen onderlinge potjes, maar dat is toch niet het echte werk. Hoewel we met de A3 waarin ik speel, wel gelijkgespeeld hebben tegen de A1 en gewonnen hebben van het tweede elftal van de senioren. Dat voelde toch wel erg goed.”


Werken beter dan Netflix

Nu de horeca steeds meer open mag, heeft Demian ook zijn bijbaantje weer terug. “Ik sta in de afwas bij Drinks and Bites en help daar ook af en toe in de keuken. Dat heb ik echt gemist. Natuurlijk het geld dat ik er mee verdien, maar vooral de gezelligheid in het team. Het is zo fijn om met zijn allen flink aan te poten en de gasten een mooie avond te bezorgen. En daarna met zijn allen voldaan uit te blazen op het terras met een biertje. Gelukkig is dat nu weer mogelijk. Toch fijner dan met de kat op schoot de hele avond Netflix kijken.”


Examenreis

Een andere hobby van Demian is om samen met zijn vrienden feestjes te bezoeken. “Als alternatief hebben we afgelopen jaar in kleinere groepen thuis afgesproken. Mijn meeste vrienden zitten ook op het Pantarijn en in mijn voetbalteam. We hebben onszelf dus een beetje als een bubbel beschouwd. Onze thuisfeestjes duurden dan tot half vijf, want vanwege de avondklok mochten we niet eerder naar huis. Vorige week zijn we met een flinke groep op examenreis naar Portugal geweest. Met vooraf een coronatest was dat gelukkig weer toegestaan.”


Nieuwe studie

In september wil Demian beginnen met een studie communicatie en informatiewetenschappen in Utrecht. “Het lijkt me geweldig om later bij een professionele voetbalclub te kunnen werken. Maar voor nu heb ik er enorm veel zin in om in een nieuwe stad nieuwe mensen te leren kennen. Om dat op een spontane manier te kunnen doen heb ik afgelopen jaar echt gemist. Ook zou ik het fijn vinden om weer spontaan te kunnen winkelen. Vorige week was ik Den Haag. Voor de Bijenkorf moest je nog steeds een afspraak maken en bij de Zara en de H&M stonden er rijen alsof het de Efteling was.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden