<p>Ben Brouwer</p>

Ben Brouwer

Ben Brouwer: “Onze tweede vaccinatie hebben we gevierd met een lekker gebakje”

Samen maken we het verschilHoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? Daarover vertellen zij op deze plek. Want samen maken we het verschil!

Ben Brouwer geniet op het terras van Café De Tijd. “Lekker dat dat nu weer kan. Op woensdagochtend ga ik meestal met mijn vrouw naar de markt. We halen onze boodschappen, maken een praatje met bekenden en drinken dan een kopje koffie op het terras. Sinds een paar weken kunnen we deze oude gewoonte weer oppakken. Fijn, want het afgelopen jaar was wel saai.”
Zorgen en vertrouwenToen de coronacrisis vorig jaar uitbrak, maakte Ben zich zorgen. Niet alleen om zijn eigen gezondheid, maar ook om die van de familie. “We hebben ze drie maanden niet live gezien. Wel via Facetime en Skype, maar dat haalt het niet bij het echte werk. In onze kennissenkring hebben we ook vier mensen aan Corona verloren, dat maakt je extra voorzichtig. Vorig jaar zomer gingen we er af en toe wel weer op uit. Maar dat was toen de tweede golf er aan kwam ook weer voorbij. Nu heb ik wel vertrouwen in de toekomst. Toen mijn vrouw en ik allebei onze tweede vaccinatie kregen, hebben we dat gevierd door lekkere gebakjes in huis te halen.”
ActiefWat afgelopen jaar nog wel kon, was fietsen en wandelen. Dat heeft Ben dan ook vaak gedaan. “We wonen wat dat betreft in een prachtige omgeving. Ik ga bijvoorbeeld graag naar de dijk om naar de haven en de rivier te kijken. Ik ben de zoon van een binnenvaartschipper en ik heb zelf ook gevaren. In 1970 ben ik naar Wageningen gekomen en mijn eerste baan was op het Lexkesveer. Dus het water en de rivier blijven altijd trekken.” Na zijn pensionering was Ben lange tijd actief als vrijwilliger. Hij was heel actief bij de ouderenbond en was betrokken bij de Historiche Optocht tijdens Wageningen750 in 2013. “Daar heb ik mooie herinneringen aan. Twee jaar geleden ben ik gestopt met het meeste vrijwilligerswerk. Het was tijd om het stokje over te dragen.”
Schrijnende gevallenBen prijst zich gelukkig dat hij en zijn vrouw nog gezond zijn en dat ze samen zelfstandig kunnen wonen. “Ik woon vlak naast verpleeghuis Pieter Pauw. Daar heb ik vorig jaar schrijnende gevallen gezien. Familie die met een hoogwerker op bezoek kwam om zo nog enige vorm van contact te hebben. In onze kennissenkring hebben we ook mensen die alleen zijn. Daar was het een eenzaam jaar voor. We hebben af en toe maar wat vaker de telefoon gepakt om hen te bellen. Of we stuurden soms een briefje of een kaartje.”
Hupsen met OlgaVooral de wintermaanden duurden lang voor Ben. “Voor fietsen en wandelen was het toen minder weer. Het sporten is ook gestopt. In plaats daarvan staan we een paar ochtenden per week voor de tv om samen met Olga Commandeur te hupsen bij Nederland in Beweging. Ik ben sowieso meer tv gaan kijken. Dan nam ik ’s avonds programma’s op en die keek ik de volgende dag terug. Mijn vrouw verveelde zich trouwens helemaal niet. Die heeft allemaal creatieve hobby’s als kaarten maken en schilderen. Zij had wel een ander probleem. Toen de winkels dicht gingen, was het lastig om aan materiaal te komen. Ze heeft toen het winkelen via internet ontdekt.”
Vieren 80 jaarNu de coronacijfers dalen en er steeds meer kan en mag, maakt Ben al weer voorzichtig plannen voor de toekomst. “We willen snel weer een keer naar de bioscoop. Binnenkort starten de fietstochten van de ouderenbond weer, daar ga ik zeker mee. Zowel in mijn familie als bij mijn vrouw houden we jaarlijks een familiedag. Die is nu al twee jaar afgelast, we gaan kijken wanneer we dat weer organiseren. En in maart hoop ik 80 jaar te worden. Ik hoop dat ik dan samen met de kinderen en de kleinkinderen op pad kan om dat jubileum te vieren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden