<p>Marcel van Maanen stopt, met pijn in zijn hart, met zijn voetbalschool.</p>

Marcel van Maanen stopt, met pijn in zijn hart, met zijn voetbalschool.

(Foto: Dick Martens)

Van Maanen stopt met voetbalschool

Voetballertjes plezier bezorgen, ze zelfvertrouwen geven en beter willen maken. Aan die ontwikkelingen een bijdrage aan leveren, was en is nog altijd de passie van ‘voetbaldier’ Marcel van Maanen. Zelf voetballen deed hij vanaf zijn prille jeugd tot zijn 36e bij SKV, waarna hij bij die club ook trainer werd en als zodanig daar nog altijd actief is. Momenteel assisteert hij hoofdtrainer Jan Gaasbeek bij de hoofdmacht van de derdeklasser. In 2019 besloot van Maanen een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, hij richtte ‘zijn’ Voetbalschool Van Maanen op. Het bleek een schot in de roos, maar door omstandigheden heeft hij besloten om daar nu abrupt een punt achter te gaan zetten. Met pijn in zijn hart. In een emotionele monoloog doet hij, gezeten op het terras naast de SKV-kantine, zijn verhaal.

Door Dick Martens


WAGENINGEN - ,,Ik trainde bij SKV al extra met de jongste jeugd op de vrijdagavonden”, steekt hij van wal. ,,Al snel borrelde het idee op om een eigen voetbalschool te beginnen. Tijdens de cursus UEFA B kwam ik Dion van Toorn tegen, die diezelfde ambitie had en vervolgens hebben we ons idee concreet gemaakt. Het werd al snel een succes, met wekelijks 55 tot 60 deelnemers. Ook dankzij de medewerking van SKV, waarvan we de accommodatie en het materiaal mochten gebruiken.” Vol goede moed en energie ging van Maanen (45) richting het nieuwe voetbaljaar, maar het liep toch ‘even’ anders.

,,Die energie werd echter ineens veel minder. Ik kreeg medio maart 2020 Corona, maar ook het feit, dat mijn zoon Tom (11) die bij de Graafschap speelt, daar vijf keer in de week ging trainen. Ook mijn dochter Eva verdiende aandacht en ik werd ook nog eens bij mijn werkgever Menzis boventallig verklaard. Ingrijpend. Via omscholing, waar ik ook weer voor moest gaan leren, ben ik in de gehandicaptenzorg terechtgekomen Dat hield in, dat ik wisselende diensten moest gaan draaien. Die Corona heeft er echt ingehakt, die energie die ik daarvoor had is niet meer teruggekomen, frustrerend en moeilijk te verkroppen.” Maar er kwam nog een ander ‘Corona-feitje’ om de hoek kijken, dat uiteindelijk Van Maanen het laatste duwtje gaf om zijn zo fraaie initiatief de rug toe te keren. ,,Corona zette anderen ook aan het denken en ineens schoten de voetbalscholen als paddenstoelen uit de grond. Ik zag veel kopieergedrag. Maar ook werden hier op de Zoom, door mensen die het mij niet gunden, dingen over mij gezegd die absoluut niet klopten, dat deed mij veel pijn. Ik kan niet tegen onrecht, ben zelf goudeerlijk. Ik kreeg er stress en slapeloze nachten van. Toen heb ik de knoop doorgehakt en om ermee te gaan stoppen. In eerste instantie was ik opgelucht, maar later deed het mij toch meer dan ik verwachtte. De onvoorwaardelijke steun van mijn vrouw Anneke, heeft mij door die moeilijke periode gesleept. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik het inmiddels een plekje kunnen geven. Dion zet de voetbalschool onder de naam Focus door en ik ga mij meer op mijn gezin en op de SKV-selectie richten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden