Floor Vermeulen is blij en vereerd met zijn nieuwe functie als burgemeester van Wageningen. (foto: Kees Stap)
Floor Vermeulen is blij en vereerd met zijn nieuwe functie als burgemeester van Wageningen. (foto: Kees Stap)

Kennismaken met de burgemeester

Wageningen heeft een nieuwe burgemeester. Vrijdag is Floor Vermeulen geïnstalleerd als opvolger van Geert van Rumund. Met zijn 36 jaar is hij een van de jongste burgemeesters van het land. Wij bezochten hem om kennis te maken.

Door Kees Stap

Wageningen – Vermeulen was de afgelopen zes jaar gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Hij is geboren en getogen in Boskoop. Hoewel zijn vader overleed toen Vermeulen pas 11 jaar oud was, heeft hij naar eigen zeggen een gelukkige jeugd gehad. Al jong was hij geïnteresseerd in politiek, op zijn 15e werd hij al actief voor de VVD. Met zijn komst naar Wageningen krijgt zijn carrière een nieuwe wending.

“Toen ik zag dat Wageningen een nieuwe burgemeester zocht, werd ik enthousiast. Een internationale stad waar toch de menselijk maat nog aanwezig is, sprak mij erg aan. Ik kende Wageningen al een beetje. Ik heb een tijdje een vriendin in Arnhem gehad die hier werkte en zij nam mij wel eens mee. Plekken als het Arboretum, het 5 Meiplein en de Markt vond ik toen al prachtig.” Met zijn grote hobby het wandelen van lange afstanden, kan Vermeulen hier zijn hart ophalen. “De NS-wandeling van Ede naar Wageningen heb ik al eens gelopen, die is prachtig.” Zijn welkomstadvertentie op de gemeentepagina doet vermoeden dat fietsen ook een grote hobby is. Hoewel hij graag de fiets pakt, nuanceert Vermeulen dat meteen. “Ik ben een mooiweerfietser. En ik heb al gezien dat je prima onderlangs de Wageningse Berg en de Grebbeberg kunt. Als man van het vlakke Zuid-Holland spreekt dat me erg aan.”

“Ik wil de komende tijd veel mensen ontmoeten”

Op 4 en 5 mei was Vermeulen op uitnodiging van de gemeente al aanwezig in Wageningen. Hij vond het indrukwekkend om op de achtergrond te zien hoe herdenken en vieren leeft in de stad. “Mooi om te zien hoe Wageningen45 met alle partners en vrijwilligers de jaarlijkse herdenking vormgeeft. Ook de activiteiten van de 4-meiwerkgroep rond de herdenking bij het Joods monument en de herdenking aan de Costerweg zijn heel bijzonder om mee te maken.”

Vermeulen is van plan om de komende tijd veel mensen te gaan ontmoeten. “Ik heb al veel uitnodigingen ontvangen om langs te komen. En ik ga de raadsleden vragen om mij mee te nemen naar bijzondere mensen, organisaties en locaties. Binnenkort verhuis ik naar Wageningen, ik heb hier gelukkig snel een woning gevonden. Dan zal iedereen mij vaker in de stad zien.”

Tot slot confronteren we Vermeulen met een interview van twee jaar geleden waarin hij zegt ‘Als Rutte belt, zeg ik ja’. Daarmee doelde hij op zijn ambitie om minister of staatssecretaris te worden. “In datzelfde interview heb ik ook gezegd dat burgemeester me ook een mooie functie leek. En dat is het dus geworden.” En wat doet hij als Mark Rutte binnenkort toch belt? “Dan zeg ik hem dat ik al een functie elders heb. Een hele mooie zelfs, die ik van plan om minimaal zes jaar te vervullen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden