<p>Simon Harmsma (links) en Emre Hageman in verbeten gevecht tijdens de barrage.&nbsp;</p>

Simon Harmsma (links) en Emre Hageman in verbeten gevecht tijdens de barrage. 

(Foto: Hans Kromhout)

NK dammen voor aspiranten voor Simon Harmsma

Simon Harmsma (16) en Emre Hageman (15) zijn al zes jaar elkaars rivalen, die elkaar niets toegeven. Zeg maar de Mathieu van der Poel en Wout van Aert van de damwereld. Allebei hebben ze al vele titels gewonnen, allebei hebben ondanks hun jonge leeftijd al ereklasse-ervaring en allebei eindigden op het Nederlands damkampioenschap voor aspiranten met vijf overwinningen en vier remises op een gedeelde eerste plaats. En hun onderlinge score in officiële partijen is ook al gelijk (9-9).

WAGENiNGEN - In de laatste ronde ging Simon meteen in de aanval. Emre omsingelde echter zo goed dat zijn eeuwige rivaal moest afhaken. Beiden mochten op een gegeven moment op enige voordeel bogen maar de remise was een logische uitslag. Een barrage via sneldammen (vijf minuten plus vijf seconden per zet) moest de beslissing brengen. Beide matadoren gingen er vol in maar toch eindigde de ene partij na de andere in remise. Het werd in het clubgebouw van de Wageningse ereklasser WSDV een slopende slijtageslag die pas in de zesde (!) barragepartij een beslissing kreeg. In een dun standje overzag Emre een een dodelijke dreiging waarna de jonge Culemborger de titel van Berke Yigitturk kon overnemen.

National Talent Matheo Boxum stelde zijn derde plaats definitief veilig door zijn overwinning op Marjory Feyt en bewees dat hij zich al goed in dit gezelschap thuis voelt. De Tielse theeleut kende de Stahlberg-dreiging niet wat haar een schijf en de partij kostte. De WSDV-ster eindigde als negende en was als eerstejaars aspirant terecht al heel tevreden dat zij zich voor de finale had weten te kwalificeren.

Matheo (net 12) plaatste zich samen met Simon en Emre voor het jeugd-WK maar gaat dan met de pupillen meedoen. Daardoor was ook de vierde plaats nog van belang. Melvin Koullen is nu als reserve aangewezen na zijn hoogstmerkwaardige zege op Sytse Spijker. De Hoogeveense hekkensluiter nam met sterk spel zijn kansen dit keer wel optimaal waar en combineerde winnend naar dam, die hij echter onnodig voor gelijkspel liet afnemen. Melvin, die dit NK vooral een sterke ‘eerste helft’ speelde, kreeg daarna ineens de geest en besliste de partij met een prachtig offer in zijn voordeel.

Uitslagen, negende ronde: Marjory Feyt (Tiel)-Matheo Boxum (Emmeloord) 0-2, Simon Harmsma (Culemborg)-Emre Hageman (Den Haag) 1-1, Yulia Bintsarovska (Kampen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 1-1, Sytze Spijker (Hoogeveen)-Melvin Koullen (Heerlen) 0-2, Alexei Ovsyanko (Eindhoven)-Daniël Boxum (Gramsbergen) 2-0. .

Eindstand: 1. Harmsma 14, 2. Hageman 14, 3. Matheo Boxum 12, 4. Koullen 10, 5. Ovsyanko 8, 6. Kreeft 8, 7. Bintsarovska 8, 8. Daniël Boxum 7, 9. Marjory Feyt 5, 10. Sytse Spijker 4.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden