<p>Desir&eacute;e: &quot;Mooi dat iemand zo vertelt over de oorlog. Dit contact is veel voor mij gaan betekenen&quot;.</p>

Desirée: "Mooi dat iemand zo vertelt over de oorlog. Dit contact is veel voor mij gaan betekenen".

(Foto: Gerard van Dalum)

Veteraan reageert op brief Desirée

Door de coronacrisis konden veteranen uit de Tweede Wereldoorlog ook dit jaar niet het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen bezoeken. Om de veteranen op een andere manier te eren, schreven scholieren ze brieven. Wageningen 45, het comité dat het programma rond 4 en 5 mei organiseert, heeft onderzocht hoeveel veteranen, die in Nederland gevochten hebben, nog in leven zijn. Dat bleken er 680 te zijn, van wie er 288 in Nederland wonen. Ze ontvingen allemaal een brief van leerlingen van scholengemeenschap Pantarijn. Er kwamen mooie reacties terug naar Wageningen.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Eén van de briefschrijvers is Desirée van Dalum (15). Ze gaat nu naar mavo-4. Ze is enthousiast over deze actie: “Het plan werd op school uitgebreid besproken. Ik zag het voorbij komen op Magister, het digitale platform van onze school, waar wij veel op kunnen vinden. Ik heb nagedacht en toen besloot ik ook om mee te doen, want ik vind het heel belangrijk om mensen te bedanken, die met gevaar voor eigen leven ervoor gezorgd hebben, dat wij hier in alle vrijheid kunnen leven. Veel leerlingen van het Pantarijn deden mee, een mooie actie”. Desirée besloot een brief te schrijven. Een paar weken later kwam er een reactie van haar docent Engels. Er was een brief vanuit Canada gekomen voor Desirée. Het was een brief van Robert Greg Mason (Bob), een oorlogsveteraan van 102 jaar oud. Hij schreef, dat hij heel blij met haar brief was en ook, dat hij in de oorlog in de buurt van Tilburg had gezeten. Desirée: “Hij vertelde, dat hij hier een verschrikkelijk koude winter had meegemaakt met enkele anderen. Van een gezin kregen ze dekens om zich warm te kunnen houden. Bob was heel dankbaar, dat hij daar bij gezinnen mocht zijn, die voor hen zorgden ondanks alle moeilijkheden”. Enige tijd na de brief uit Canada kwam er een pakketje voor Desirée met veel foto’s van Bob van vroeger en van nu. Hert bleek, dat hij in Canada was beloond met een hoge onderscheiding vanwege zijn moedige houding in de oorlog. Desirée enthousiast: “Ook van zijn schoondochter Janice kreeg ik een mooie brief, waarin ze vertelde dat ze heel enthousiast was over onze brievenactie. Ze schreef ook ‘Let’s hope that we will never have to experience another worldwar and that we can all live in peace and harmony’. Ik heb Bob ook geschreven, dat ik hem heel dankbaar ben, dat wij door mensen zoals hij nu in een vrij land mogen leven”. In de correspondentie werd duidelijk, dat Bob Mason radiowerk voor de geallieerden deed. Hij verzorgde radioverbindingen om informatie snel door te kunnen geven. Desirée van Dalum is van plan om contact met hem, te blijven houden, zo lang het nog kan: “Het is zo mooi, dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor mij zo tot leven komt door iemand, die vanuit een ander land hier voor onze vrijheid heeft gestreden. Het verandert mijn kijk op de wereld”. Op een usb-stick heeft ze inmiddels een boodschap voor Bob ingesproken., samen met mooie beelden van het Bevrijdingsgebeuren in Wageningen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden