<p>Liesbeth van Brink (l) en Irini Boxma (r) nemen dankbaar de boeken in ontvangst van Juri&euml;n Koster.&nbsp;</p>

Liesbeth van Brink (l) en Irini Boxma (r) nemen dankbaar de boeken in ontvangst van Juriën Koster. 

(Foto: Kees Stap)

“Je gunt toch elk kind een leesboek?”

Kees Stap

Boeken naar de bblthk brengen dat is net zoiets als water naar de zee dragen. Toch is dat precies wat Juriën Koster vorige week deed. Hij doneerde 110 exemplaren van het prentenboek ‘Max en de Maximonsters’. De boeken werden dankbaar in ontvangst genomen door de VoorleesExprees en Kind aan Huis.

Wageningen – Juriën legt uit waarom hij de boeken cadeau doet. “Ik las over de landelijke campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’. Zij willen dat ieder kind in Nederland een eigen boek in de kast heeft staan. Lezen is heel belangrijk voor een kind, maar niet alle gezinnen hebben de mogelijkheid om boeken te kopen. Met de actie zorgen zij dat elk voorjaar een jeugdboek of een prentenboek voor een klein bedrag te koop is. De bedoeling is dat iedereen die kan kopen en cadeau kan doen. Dit prentenboek kun je voor slechts 2,50 euro kopen.”

Het is leuk om één boek cadeau te doen, maar waarom dan meteen 110? Juriën legt uit: “Ik hou zelf veel van lezen, dat werd als kind al door mijn ouders gestimuleerd. Het plezier van lezen gun ik elk kind. Toen ik hoorde van de actie heb ik met Kniphorst overlegd wat ik kon doen. Zij brachten mij in contact met de bblthk en via hen weer met de VoorleesExpress en Kind aan Huis. Toen ben ik ondernemers gaan benaderen of ze mee wilden doen. Ook de lokale PvdA heeft een bijdrage geleverd. Met als resultaat de 110 boeken.”

Liesbeth van Brink van de VoorleesExpress en Irini Boxma namen de prentenboeken dankbaar in ontvangst. “Hier gaan wij heel veel kinderen en hun ouders blij mee maken. Onze vrijwilligers lezen 20 weken lang elke week een uur voor. De kinderen maken met die aandacht ongelooflijke stappen”, zegt Liesbeth. Kind aan Huis is een project van Solidez. “Wij hebben 35 vrijwilligers die gezinnen net dat extra steuntje in de rug geven. Voorlezen helpt daar zeker bij. Ook de ouders profiteren ervan”, vult Irini aan.

www.geefeenprentenboekcadeau.nl

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Vrijwilligers lezen voor, doen taalspelletjes en gaan samen met de ouders aan de slag met taal en leesplezier. Kind aan Huis biedt gezinnen ondersteuning door praktische hulp en vriendschap aan ouders met kinderen tot 15 jaar.

Beide projecten kunnen na de zomer nieuwe vrijwilligers gebruiken. Neem contact op via wageningen@voorleesexpress.nl of i.boxma@solidez.nl.

Voor slechts 2,50 euro maak je een kind blij met een prentenboek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden