In gesprek met... Kobus Elsenaar

Door Wil Luurs

WAGENINGEN - Kobus is een bekende Wageninger. Ondanks dat hij al een tijdje gepensioneerd is, kennen veel Wageningers hem nog steeds. Is het niet van de bloemenkraam op de markt, dan is het wel als accordeonist. Kobus heeft aan huis nog steeds een winkeltje voor bekenden.

Dat spelen op zijn accordeon zit hem in zijn bloed. Toen hij vier was, vlak voor de tweede wereldoorlog, speelde hij al op een plankje de accordeon na. Op vijf jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste accordeon van zijn opa. In de derde klas van de lagere school had Kobus tijdens een schoolfeestje zijn eerste optreden. Na schooltijd ging Kobus met zijn opa mee visventen. In de oorlog leerde Kobus dat muziek mensen ook kon opvrolijken. Als hij op zijn accordeon speelde verkocht opa meer vis. Als de Duitsers er aan kwamen schakelde hij snel van Nederlandse liedjes over naar Duitse liedjes om niet in de problemen te komen. Dat bracht soms nog wat extra geld op.
Noten lezen hielp hem niet verder in zijn ontwikkeling. Kobus bleek autodidact te zijn. Hij vertelt: "Ik kon niets met noten. Ik keek in een spiegel en kon hierin de knoppen goed zien. Door in de spiegel te kijken leerde ik de akkoorden spelen. Verder speelde ik op mijn gehoor." Dat het Kobus goed af ging is wel gebleken toen hij in de toenmalige Korenbeurs ging spelen. Jonny Meyer, viervoudig kampioen accordeonist, speelde graag met Kobus. Het ging er vaak heel gedisciplineerd en toch gezellig aan toe.
Niet alleen in de Korenbeurs, maar ook op bruiloften, het gemeentehuis en bij het inhalen van de vierdaagse lopers was Kobus er met zijn accordeon bij. Nu filmt zijn familie zo af en toe een optreden en dat zet hij op social media. Dat heeft hem al 20.000 volgers opgeleverd. Iets waar Kobus terecht trots op is.
Kobus: "Tegenwoordig maken de jongeren zelf bijna geen eigen muziek meer. Vaak komt hun muziek uit een mobieltje of een ander apparaat en dan gooien ze het door elkaar heen. Het is jammer dat ze zelf geen instrument spelen."
Kobus is een van de bekendste en beste accordeonisten van Wageningen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wagenings Fotoalbum. Kijk voor meer informatie op www.fb.com/groups/8100277
55760779

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden