Logo stadwageningen.nl


Een aangename boottocht over de Rijn met het schip De Blauwe Bever is onderdeel van het nieuwe Stad en Rijn Arrangement van de Wageningse binnenstadondernemers (SOW). Foto: Doriet Willemen
Een aangename boottocht over de Rijn met het schip De Blauwe Bever is onderdeel van het nieuwe Stad en Rijn Arrangement van de Wageningse binnenstadondernemers (SOW). Foto: Doriet Willemen (Foto: Doriet Willemen)

Stad en Rijn: Wandelen, varen en verhalen in Wageningen

Door Doriet Willemen

WAGENINGEN - Inwoners en toeristen uit Wageningen en omstreken kunnen sinds deze week gebruik maken van het arrangement Stad en Rijn. Tijdens een stadswandeling, een verrassingslunch en een boottocht over de Rijn beleef je de omgeving op een andere manier. Een heerlijk dagje uit voor jong en oud.

Het is een divers gezelschap dat zich deze middag verzamelt in de Wageningse haven. Onder hen een moeder en haar dochtertje uit Wageningen, een echtpaar dat in de omgeving op vakantie is, een Wageninger die een aantal collega's uit Baarn heeft uitgenodigd en een stel uit Bennekom dat het arrangement cadeau kreeg van hun zoon. Allemaal worden ze door binnenstadsmanager Tom Kool verwelkomd aan boord van het schip De Blauwe Bever dat even later de haven verlaat en koers zet richting Rhenen. Gids Maja Stavleu vertelt onderweg over de geschiedenis van de mooi opgeknapte boot en de bezienswaardigheden op de oever. Er waait een stevige bries en degenen die het frisjes vinden krijgen van de bemanning een deken. "Pak allemaal maar een verrekijker", zegt Maja, "want zo meteen meren we aan voor een korte wandeling in het schitterende natuurgebied de Blauwe Kamer. We lopen langs de konikspaarden en de Gallowayrunderen naar de kolonie nestelende lepelaars en aalscholvers. Een volgende keer varen we naar de mooie Jufferswaard bij Renkum."
Weer terug aan boord is er onderdeks koffie, fris en een versnapering. De schipper zet ondertussen de reis voort tot voorbij de Cuneratoren en keert dan. De sfeer is gemoedelijk en de passagiers praten na over de stadswandeling die het gezelschap deze ochtend maakte met Gildegids Gon van Laar. Zij vertelt in 1,5 uur over de historie van de Wageningse markt, het Bassecour en Hotel De Wereld. Dit alles doorspekt met bijzondere wetenswaardigheden en een verhaal over vallende piano's. Ook deelnemers die al redelijk bekend zijn met de stad, hebben zich prima vermaakt en nieuwe weetjes vernomen. Tussen de middag geniet iedereen van een heerlijke lunch in een Wagenings etablissement (per keer wisselend). Velen maken dan ook graag gebruik van het aanbod om hier na afloop van de boottocht het 3-gangendiner te gebruiken voor slechts 20 per persoon.

reageer als eerste
Meer berichten