Logo stadwageningen.nl


Locoburgemeester Gudden opent expositie over vrijmetselarij

WAGENINGEN - Locoburgemeester Gudden heeft zaterdag de expositie "Maakt vrijmetselarij gelukkig?" geopend in museum De Casteelse Poort. In zijn toespraak vertelde Gudden dat hij zich vooraf in de vrijmetselarij had verdiept en dat hij nu begreep wat die enorme steen betekent voor het logegebouw aan de Niemeijerstraat. Vrijmetselaars zien zichzelf als ruwe steen die bewerkt moet worden om een beter mens te worden en een steentje aan de samenleving bij te dragen. "Zo leer je ook steeds meer over je eigen stad!", zei Gudden.

Haaino Beljaars, voorzitter van de loge De Korenschoof vertelde: “De vrijmetselaar werkt levenslang aan zichzelf en neemt verantwoordelijkheid richting zijn medemens. Een hele mondvol als je dit allemaal zo zegt. Maar, en dat is ook heel belangrijk, maakt vrijmetselarij gelukkig? Ja, ik vind van wel.” Jelle Vervloet, bestuursvoorzitter van De Casteelse Poort, legde de aanwezigen uit dat het museum niet alleen een historische en culturele rol wil vervullen maar ook maatschappelijk betrokken wil zijn bij de stad. Dat is volgens hem met deze tentoonstelling, die het museum heeft gemaakt in samenwerking met de drie Wageningse vrijmetselaarsloges, goed geslaagd.

Maakt vrijmetselarij gelukkig? is een kleine expositie over 300 jaar vrijmetselarij. Met speciale aandacht voor de drie loges in Wageningen. De inhoud van de expositie wordt gevormd door een groot paneel over de geschiedenis van de vrijmetselarij. Met attributen die te maken hebben met de vrijmetselarij, bijbehorende teksten en foto’s, afkomstig van de Wageningse loges.

Te zien van 2 september t/m 29 oktober 2017 in De Casteelse Poort aan het Bowlespark in Wageningen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox