Logo stadwageningen.nl


Remco de Kluizenaar
Remco de Kluizenaar

Remco de Kluizenaar verbindt al spelend mensen met een plek

WAGENINGEN - Een van de succesvolste projecten van kunstenaar Remco de Kluizenaar is 'Buurtsafari'. Dit locatietheaterstuk heeft kunstenaarscollectief De Waterlanders al uitgevoerd in twee Wageningse wijken: de Benedenbuurt en De Nude. De Kluizenaar speelt daarbij De Plastic Man, een grote man wiens lange armen zijn behangen met plastic zakken, shampooflessen en ander plastic afval. Staande op een afvalcontainer spreekt hij de wijkbewoners toe: "He kom maar naar voren hoor. Jullie kennen mij toch? Ik draag jouw boodschappen."

"Met ons locatietheater verbinden we mensen met de plaats waar ze wonen", vertelt De Kluizenaar in zijn huis in de Benedenbuurt. "Als je na De Plastic Man weer langs die containers loopt, dingen waar je normaal gesproken geen aandacht aan schenkt, zie je ze toch anders." Met de Plastic Man wandelden de wijkbewoners van de Nude langs vier streetacts, en ook door hofjes en langs water en moestuinen. "Veel mensen zeiden daarna niet te weten dat de wijk zo groen was. Ik hoop dan dat mensen daar eens vaker gaan zitten."

De Waterlanders, een collectief van vier kunstenaars, bieden op interessante plaatsen in een stad of in de natuur een totaalervaring van theater, beeldende kunst en geluid. Dat kunnen hele mooie plaatsen zijn, maar ook vergeten, lelijke plaatsen zoals onooglijke steegjes met grijze achterdeuren. De groep speelt regelmatig op festivals zoals deze zomer in Oeral, Karavaan en Chalons dans la rue en Les Envies Rhonements in d'Avignon. Volgende week speelt de groep bij een gemaal in Zutphen. "Bewoners van een wijk verbinden zich ook met elkaar", zegt Remco de Kluizenaar. "Na afloop van een act praten ze vaak nog even over het thema." De Plastic Man is een speelse verbeelding van de circulaire economie: deze reus wil namelijk smelten en uiteenvallen, en dan weer heel worden. De Kluizenaar: "Ik probeer mensen aan het spelen te krijgen. Omdat ik zelf zoveel baat heb bij het spelen. Als ik even op de snaren van mijn gitaar tokkel, heeft het onbewuste alweer een probleem waar ik in vast zat opgelost."

Het hele interview is na afloop van de serie te lezen op www.cultuurinwageningen.nl

Kijk ook op: www.waterlanders.info en www.remcodekluizenaar.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox