Het echtpaar De Groot proost op het vijftigjarig bestaan van de schoenhersteller in de Nieuwstraat. Bert de Groot was overdonderd door het verrassingsfeest. Foto: Kees Stap
Het echtpaar De Groot proost op het vijftigjarig bestaan van de schoenhersteller in de Nieuwstraat. Bert de Groot was overdonderd door het verrassingsfeest. Foto: Kees Stap

Bert de Groot is al 50 jaar schoenmaker

WAGENINGEN - Bert de Groot dacht dat het vrijdag een rustige werkdag ging worden. Maar dat had hij mis. Zijn dochter en zijn vrouw hadden in het diepste geheim een feestje voor hem georganiseerd. De Groot is namelijk op 1 oktober 1966 begonnen als schoenmaker in de Nieuwstraat. Familie, vrienden, buren en collega-ondernemers kwamen hem feliciteren met dit gouden jubileum. Overdonderd nam hij de felicitaties in ontvangst.

Toen De Groot 65 werd, beloofde hij zijn vrouw nog vijf jaar door te gaan. Dat is inmiddels acht jaar geleden, maar hij heeft nog steeds veel plezier in het werk. "Mijn werk is mijn passie. Zolang dat gevoel blijft, ga ik lekker door.

Wel doe ik het de laatste jaren wat rustiger aan, ik ben nog maar drie dagen per week open. Het contact met de klanten blijft geweldig, sommigen van hen komen hier ook al vijftig jaar. "

Het werk van de schoenmaker, of schoenhersteller zoals hij het vak zelf noemt, is in al die jaren wel veranderd. "Mensen gaan heel anders met hun schoenen om. Ook de schoenen zelf zijn veranderd.

Maar ik heb nog genoeg werk aan nieuwe hakken, betere zolen, of het opknappen van het binnenwerk. Het ambacht is in die 50 jaar niet veranderd. Ik gebruik nog hetzelfde gereedschap en ook de machines werken nog zo als 50 jaar geleden. Ik ben inmiddels aan mijn derde machine toe. Als die er mee op gaat houden, dan ga ik geen nieuwe meer kopen."

Een van degenen die De Groot kwam feliciteren was Lenie Albers. "Bert heeft de winkel in 1966 overgenomen van mijn vader Theo.

Die is in 1930 hier in de Nieuwstraat gestart als schoenmaker. Ik vind het heel bijzonder om hier vandaag te zijn, het brengt veel herinneringen bij mij terug."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden