Logo stadwageningen.nl


De rondleiding op de Joodse begraafplaats trok veel bezoekers, net als alle andere plekken die dit weekeinde ter gelegenheid van Open Monumentendag te bezoeken waren. (foto: Mark Vogt)
De rondleiding op de Joodse begraafplaats trok veel bezoekers, net als alle andere plekken die dit weekeinde ter gelegenheid van Open Monumentendag te bezoeken waren. (foto: Mark Vogt)

Open Monumentendag: mooie gebouwen en mooie verhalen

WAGENINGEN – Het programma van de Wageningse Open Monumentendag duurde van vrijdagavond tot en met zondagmiddag: interessante lezingen, leerzame rondleidingen en toegang tot plekken in Wageningen waar een gewoon mens niet zomaar komt. Het enige bezwaar: het was zo veel dat je wel moest kiezen en je allerlei óók leuke plekken noodgedwongen moest overslaan.
Vele tientallen Wageningers hadden zulke keuzes gemaakt: op alle locaties was het druk tot zeer druk. Bijvoorbeeld in het buurtschapje de Oude Nu, waar Kees Krechting een anekdotisch en erg geestig beeld gaf van opgroeien in de jaren 50 en 60, in een soort oer-Wageningen, gezien de genoemde familienamen. Er was veel belangstelling: wel vijftig mensen hingen aan Kees' lippen.
Ook de rondleiding op de Joodse begraafplaats was met zo'n dertig mensen goed bezocht. Twee inleiders gaven een overzicht van de ontstaansgeschiedenis ervan. Het is de oudste niet-Amsterdamse Joodse begraafplaats van Nederland, onafgebroken in gebruik van eind zeventiende eeuw tot 1929.
In het Havenkantoor gaf havenmeester Ton Kok enthousiast uitleg over zijn werk en over de Wageningse haven en haar lange geschiedenis. Een tentoonstellinkje met oude foto's gaf een beeld van de plek en de groei van de haven.
De Open Monumentendag werd vrijdagavond geopend met een klein feestje in de bblthk. Wethouder Gudden gaf de aftrap, Madlot maakte muziek en stadsdichter Adelmund declameerde een toepasselijk vers, waarna Wim Huijser uitleg gaf over klompenpaden: de weggetjes waarlangs boeren, burgers en buitenlui (het thema van de Open Monumentendag) met elkaar in contact komen. Van de ruim honderd klompenpaden in Gelderland en Utrecht liggen er zes nabij Wageningen, voor iedereen bewandelbaar om een ontspannen middagje te beleven.
Zaterdag was de Grote Kerk op de Markt open voor publiek. Begeleid door stadsarchivaris Bob Kernkamp kon je de toren beklimmen. Er was zo veel belangstelling dat er een extra toer gemaakt kon worden. Bij de kraam van het Comité Open Monumentendag Wageningen, een negenkoppig gezelschap Wageningers met een warm hart voor het leuke en mooie, waren brochures te krijgen met uitleg over elke opengestelde monument in de stad. Het comité stond ook op de Molenmarkt. Al werkte het weer af en toe tegen, er was geen klagen over de belangstelling.
Zondag begon Open Monumentendag bij Arion, een beeldschoon gerestaureerd herenhuis uit 1880. Voor alle betrokken monumenteigenaars vond Open Monumentendag 2017 daar aan het einde van de zondag een tevreden afsluiting.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox