Logo stadwageningen.nl


Een van de drie ontwerpen voor de locatie waar nu de Olympiahal nog staat. Afbeelding: Gemeente Wageningen
Een van de drie ontwerpen voor de locatie waar nu de Olympiahal nog staat. Afbeelding: Gemeente Wageningen

Drie ontwerpen voor woningen en groen op plek Olympiahal

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe sporthal op de Marijkeweg. Die moet volgend jaar in gebruik worden genomen. Op dat moment wordt de Olympiahal gesloopt. Op die locatie is het de bedoeling dat er woningen komen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de uitgangspunten van wat er in gebied gebouwd mag worden, voorgesteld aan de gemeenteraad.

Op de plek van de huidige sporthal mogen gebouwen komen van maximaal vier hoog. Daarin is het bedoeling dat er maximaal veertig woningen gebouwd worden met een mix aan woningtypen en doelgroepen. Dat zijn driekamer patiowoningen (grondgebonden en nultreden woningen) voor sociale huur, bedoeld voor senioren. Daarnaast komen er tweekamer appartementen voor sociale huur, bedoeld voor starters en phd-ers. Duurzaamheid is een belangrijke voorwaarde voor de nieuwbouw. Daarnaast is er veel ruimte voor groen rond de nieuwbouw.

Op basis van deze uitgangspunten heeft een stedenbouwkundig bureau drie ontwerpen gemaakt hoe de nieuwbouw en de omgeving er uit kunnen zien. De drie ontwerpen verschillen vooral in de manier waarop het parkeren wordt geregeld. Het varieert van een parkeergarage tot parkeren op het terrein zelf. Wethouder Han ter Maat is uitermate tevreden met de gepresenteerde ontwerpen. "Het is een mooi plan, de stedenbouwkundigen hebben onze wensen goed aangevoeld. Ik ben erg blij dat er veel aandacht is voor groen in de buurt. Nu is het erg versteend gebied, dat kan wel een vergroening gebruiken. De gemeenteraad mag nu zijn voorkeur uitspreken, de drie ontwerpen hebben elk hun eigen financiële consequenties." Als de gemeenteraad akkoord gaat met de uitgangspunten, gaat de gemeente omwonenden en organisaties als De Woningstichting om hun mening vragen. Vervolgens kan in de loop van volgend jaar het bestemmingsplan vastgesteld worden.

Er moet nog wel een hobbel genomen worden. De leerlingen van de G.J. van den Brinkschool en De Zwaneridder hebben nu nog hun gymles in de Olympiahal. B en w stelden voor om hen met bussen naar de Marijkeweg te brengen. De gemeenteraad wilde echter een alternatief in de omgeving van de scholen. Volgens Ter Maat is het echter niet gelukt om dit met het beschikbare budget te regelen. "We hebben van alles bekeken. Ons Huis verbouwen leek de beste oplossing, maar dat blijkt te duur. De scholen zien het ook niet zitten. Het lijkt er op dat busvervoer toch het enige alternatief is."

reageer als eerste
Meer berichten