Logo stadwageningen.nl


Robert de Jong en Ruben Eshuis hopen met het Stanmen bier veel geld binnen te halen voor onderzoek naar Duchenne.
Robert de Jong en Ruben Eshuis hopen met het Stanmen bier veel geld binnen te halen voor onderzoek naar Duchenne.

Stanmen brouwen bier voor onderzoek naar spierziekte

Door Kees Stap

WAGENINGEN - In de afgelopen periode zijn er twee bieren ontwikkeld om geld op te halen voor onderzoek naar de progressieve spierziekte Duchenne, Stanmen Strong Tripel en Stanmen Blond. Burgemeester Geert van Rumund gaat zondag 26 november om 16.00 uur in Café de Vlaamsche Reus de eerste flessen aanschaffen. Hiermee wordt een aftrap gegeven van de goede doelen actie om geld op te halen voor Duchenne.

De Stanmen is een mountainbike team dat jaarlijkse de zevendaagse marathon Duchenne Heroes fietst. Hiermee halen ze geld op voor de progressieve spierziekte Duchenne. De naam Stanmen is vanzelfsprekend aangezien er in het team twee vaders, Robert de Jong en Ruben Eshuis, fietsen met beide een zoon met deze ernstige ziekte. Het toeval wil dat beide jongens Stan heten, een team naam was dus snel bedacht. Het team is onderdeel van Stichting Wageningen voor Duchenne. Deze stichting is het hele jaar actief met het werven van fondsen door middel van allerlei acties in en rondom Wageningen.
De speciale bieren zijn een voorbeeld van deze acties. De tripel is gebrouwen op een zeer kleine schaal op initiatief van De Vlaamsche Reus en Foodcase. Het bier is door hen, samen met de Stanmen, gebrouwen in het Gulpener Brouwlokaal. De volledige opbrengst van de 75cl flessen gaan naar Wageningen voor Duchenne. De heerlijke aromatische tripel met 8,5% alcohol is verkrijgbaar via Wageningen voor Duchenne. Als vervolg heeft De Vlaamsche Reus op grotere schaal een blond bier gebrouwen in België. Dit heerlijke frisse bier met 6,8% alcohol is verkrijgbaar bij een groot deel van de Wageningse horeca, winkels, sport- en studentenwereld. Het bier wordt verkocht zowel op vat (20 l) als op fles (0,75 l). Van elk vat en fles gaat een bijdrage naar Wageningen voor Duchenne.
Duchenne Spierdystrofie is een progressieve spierziekte waarbij de spieren langzaam afbreken en kinderen steeds minder sterk worden. Duchenne komt voornamelijk voor bij jongens. Kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Rond het tiende levensjaar wordt lopen erg moeilijk en worden de kinderen afhankelijk van een rolstoel. Rond het twintigste levensjaar zijn vaak de ademhalingsspieren te zwak geworden en is beademing nodig. Het hart is ook een spier, dit maakt Duchenne uiteindelijk fataal.
Helpt u mee aan het succesvol worden van deze actie? Dat kan door of het bier te kopen of door het te gaan verkopen. Meer informatie op www.wageningenvoorduchenne.nl.

1 reactie
Meer berichten