Logo stadwageningen.nl


De kunstenaars luisterden aandachtig naar het inspirerende verhaal van Dedde Smid, directeur van het Belmonte Arboretum (foto Jan Boer)
De kunstenaars luisterden aandachtig naar het inspirerende verhaal van Dedde Smid, directeur van het Belmonte Arboretum (foto Jan Boer)

Voorwerk expositie Beelden op de Berg

De organisatie van Beelden op de Berg liep onlangs met een groep kunstenaars ter voorbereiding eerst rond over de Wageningen Campus en daarna in het Belmonte Arboretum met haar mooie herfstkleuren.

WAGENINGEN - Na de rondgang werd aan deze kunstenaars, waaronder een Fransman en een Schot, een contract voorgelegd, waarna ze met een kunstwerk aan de gang kunnen gaan en daarvan eerst een schetsvoorstel indienen. Na een akkoord komt het definitieve contract, waar het kunstwerk inhoudelijk bij het arboretum en binnen de begroting moet passen. Het kunstwerk wordt vervolgens gemaakt, dat dan van 16 juni tot 23 september een plaats moet vinden in het arboretum in het kader van 100 jaar WUR, waarbij de kunstenaars hun werk een logisch onderdeel laten zijn van de vermaarde Wageningse bomentuin.

De gasten benutten de gelegenheid om foto's te maken. Verschillende kunstenaars waren in de zomer al langs geweest om de tuin in zomerpracht te aanschouwen, dezelfde periode als waarin in 2018 geëxposeerd gaat worden. De tuin ziet er dan heel anders uit. De werkgroep, onder voorzitterschap van Herman Eijsackers en verantwoordelijk voor Beelden op de Berg, neemt haar taak serieus.

Dedde Smid, directeur van het Belmonte Arboretum, verzorgde een inspirerende rondleiding, waarbij er op meerdere plaatsen werd gestopt. Dan werden biologische en historische wetenswaardigheden naar boven gehaald. Nooit geweten, dat rhododendrons onbrandbaar zijn.... Het arboretum herbergt de grootste collectie rhododendrons van Europa en de grootste rozencollectie ter wereld. Ook de verwoesting van het arboretum in de Tweede Wereldoorlog kwam voorbij. Er werd stilgestaan bij het fraaie uitzicht over Rijn, uiterwaarden en Betuwe.

Meer berichten